Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har tit røde og irriterede øjne. Hvad kan det være?

Spørgsmål:

Det hvide i mine øjne er begyndt at være mere og mere grumset/røde. Sommetider ser øjnene ud som om at man har været på en rigtig bytur. Der er også mere puds i øjnene - ikke når jeg vågner, men i løbet af dagen kommer der lidt. Derudover gør det hurtigere ondt i øjnene hvis jeg stirrer fast på et punkt. Kan man få nogle øjendråber der kan afhjælpe disse problemer eller hvad skal jeg gøre?

Svar:

Igennem 4-6 mdr. har du haft tendens til, at dine øjnes bindehinder (”det hvide i øjnene”) bliver røde og irriterede, forværres ofte i løbet af dagen. Umiddelbart vil jeg betegne din tilstand som kronisk ”bindehindekatar”. Årsager hertil kan være en irritation, herunder påvirkning med støv, indeklima-påvirkning, luftforurening, kemiske stoffer, skærmterminal-arbejde og endelig ved anvendelse af kontaktlinser.

Endvidere en nedsat tåreproduktion (ved visse medicinske lidelser, f.eks. bindevævssygdomme) samt kronisk infektion i tårevej og næse. Allergi kan også være en mulig årsag og endelig vil en række øjensygdomme kunne give de gener du har beskrevet (grøn stær, hornhindesygdomme, bygningsfejl, forkert brillestyrke). Jeg vil foreslå dig at kontakte din egen læge m.h.p. en nærmere undersøgelse.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.04.2001
Annonce