Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min mand snorker. Hvad kan man gøre?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg skriver på vegne af min mand, som er begyndt at snorke til gene for mig og vores børn. Det er en MEGET høj snorken, og jeg vågnede for nylig ved at jeg drømte at det var en maskingevær der skød! Han fejler ellers ikke andet end almindelig stress og træthed da vi er fuldtidsarbejdene

forældre til to små børn. Han har snorket før i tiden af og til, men nu er det helt grelt og jeg må flytte i løbet af nætten, eller også gør han det, når jeg beder ham om det.

Hvad kan vi gøre?

Mange hilsener til en smædder god Webside og på forhånd tak

Ewa Hehnel

Svar:

Snorken kan være en alvorlig tilstand og til gene for omgivelserne. I mere udtalt grad kan snorken give anledningen til ”obstruktiv søvnapnø syndrom”, som er en behandlingskrævende sygdom. Hvor man under dyb søvn lukker luftrøret helt af bag tungeroden og efter 10 sec. afbryder søvnen med en ”snorken”. Dette gentages min. 5 gange

i timen eller mere end 30 gange i løbet af natten. Denne type snorken giver ofte alvorlige problemer i dagligdagen med abnorm søvntrang (møder- bilkørsel m.v.). Det er ofte midaldrende mænd med overvægt og et forbrug af alkohol i overkanten af det acceptable. I din mands tilfælde kan man umiddelbart ikke påstå at han er overvægtig.

Snorken kan udmærket i din mands tilfælde skyldes polypper i næsesvælgrummet og jeg vil foreslå jer at søge en øre næse og halslæge m.h.p. at få undersøgt om der kan være mekaniske årsager til din mands snorken og hvis dette kan udelukkes da videre henvisning til yderligere undersøgelser

omkring snorken(f.eks. et søvnlaboratorium).Det er meget vigtigt at diagnosen er stillet korrekt før man overhovedet påbegynder nogen former for specifik behandling(ikke operativ /operativ behandling).

Et mindre vægttab og undgå indtagelse af alkohol især om aftenen før sovetid kan afhjælpe mange af de lettere former for snorken.

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 13.07.2000
Annonce