Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn har tilsyneladende ingen lugtesans.

Spørgsmål:

Min søn på 13 år har tilsyneladende ingen lugtesans. Det lyder måske mærkeligt, men jeg er først for nylig blevet opmærksom på det. Jeg har forsøgt at teste om det nu også kunne være rigtig, og det er det tilsyneladende. Han reagerer overhovedet ikke på forskellige stærke lugte og kan ifølge eget udsagn intet lugte og har aldrig kunnet. Hvad betyder det for ens adfærd/funktion at man ikke at have nogen lugtesans - er der lavet undersøgelser på det? Bør jeg foretage mig noget i den anledning? Hilsen en lidt bekymret far

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Lugtesansen er nok den sans som vi lettest kan undvære som i jeres eksempel kan der gå år før man opdager at den mangler.

Der kan være flere årsager til at man ikke kan lugte.

Ude i næsen sidder nogle specielle overfladeceller som skal opfange lugteindtryk. ( hvis man er forkølet kan disse være dækket af vædske og derved gøre at man i denne situation har svært ved at lugte ).

Herfra sendes lugteindtrykkende videre til hjernen via en nerve.

Hvis denne er beskadiget eller den del af hjernen som i sidste ende skal modtage indtrykket som kan man heller ikke lugte.

Hvis sansecellerne i den ene side eller nerven er beskadiget i den ene side kan man så kun lugte med det ene næsebor.

Hvis din søn aldrig er kunnet lugte er det formentlig fordi han ikke har de sanseceller som skal sørge for at fange sanseindtrykkende.

For en sikkerheds skyld må du hellere tale med jeres egen læge om dette. Jeg har ikke kendskab til undersøgelser ang indfyldelse på adfærd.

Med venlig hilsen

Claus Madsen, speciallæge i neurologi

Sidst opdateret: 24.08.2000
Annonce