Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har konstant undertryk i begge ører. Hvad er der galt?

Spørgsmål:

Jeg har konstant undertryk i begge ører.

Kan ikke komme under vand, da dette resulterer i smerter, der føles som om mine trommehinder vil sprænge.

Jeg skal konstant "puste", hvor jeg holder for næsen. Så kommer der et lile klik, og så hører jeg meget tydeligere. Dette gør jeg et par gange om dagen.

Jeg havde tit ørepine da jeg var barn.

Hvad kan dette være? Jeg vil gerne kunne svømme under vand og høre tydeligt hele tiden!

Kan man gøre noget ved dette?

Svar:

Det såkaldte ”Eustachiske rør” er en forbindelse mellem svælget og mellemøret, og har til opgave at sikre en normal udluftning af mellemøret og sikre samme tryk på de to sider af trommehinden.

Hvis dette rør lukker til vil der suges luft bort fra mellemøret, og der vil opstå undertryk i mellemøret. Trommehindens normale bevægelser vil blive reduceret og ens hørelse vil blive nedsat med klapfornemmelse for øret.

Undertrykket "trækker" også væske ud i mellemøret, som også kan reducere hørelsen på øret.

Hvis man udfører den øvelse, du har beskrevet, med at holde sig for næsefløjene og puste opad i næsesvælgrummet, vil man kunne åbne det Eustachiske rør og sikre normal hørelse igen.

Det kræver imidlertid, at man udfører denne øvelse flere gange dagligt og med nogen forsigtighed.

Der kan være mange årsager til tillukning af det Eustachiske rør som f.eks. svær forkølelse med tilstoppet næse, næsepolypper, almindelige polypper i næsesvælgrummet, bihulebetændelse m.v..

I dit tilfælde vil jeg tilråde, at søge en øre-næse-halslæge som kan undersøge dig omkring den egentlige årsag til dine konstante gener.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 25.04.2002
Annonce