Annonce

Har jeg fået leddegigt?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er så dødtræt, at jeg knap nok orker andet end at passe mit arbejde, og jeg er ved at gå til af konstante smerter i mine led. Det drejer sig især om skulderleddene, håndleddene, tommelfingerleddene og storetåsleddene. Jeg har altid haft små og tynde fingre og tæer. Nu er hænderne hævede og leddene så store, at jeg ikke kan få mine ringe af. Der er væskeansamlinger omkring håndleddene, specielt den højre hånd er hævet, og der går hævelsen også ned i området mellem tommelfinger og pegefinger. Jeg kan ikke længere sprede tæerne. Jeg er blevet fummelfingret; forstået på den måde, at mine børn ikke har tålmodighed med at se mig stå og kæmpe med en dåse eller en pakke, men tager tingene ud af hænderne på mig. Det er simpelthen som om, at leddene låser sig, og muskelstyrke er der intet af.

Siden nyrebækkenbetændelsen i september har jeg ikke været rigtig rask. Føler at jeg altid har influenza, omend temperaturen aldrig overstiger lige omkring 38, når jeg tager den, fordi jeg har feberubehagsfølelse. Den ligger mellem 37.2 37.8 om morgenen og mellem 37.7 og 38.3 om aftenen. Jeg har været inde på Netdoktor og videre på Gigtforeningens hjemmeside, og begynder at blive alvorligt bange for, at jeg har leddegigt. Der snakker de om gigtknuder. Jeg har prøvet at surfe rundt på nettet for at finde billeder af den slags, men det er ikke lykkedes. Jeg har små misfarvede fortykninger i huden 2 steder på begge underarme (ikke symmetrisk), ca. 2-3-4 mm i diameter, som er kommet de seneste 3-4 år. En tilsvarende fortykning har jeg haft på skinnebindet siden teenageårene. Jeg er ved at blive udredt af min egen læge, hvem jeg stoler fuldstændig på. Det første sæt blodprøver er kommet tilbage uden anmærkninger ud over et let forhøjet antal hvide blodlegemer. Der er kun normale bakterier i urinprøven.

Med venlig hilsen

Marianne

Svar:

Kære Marianne,

Det lyder til du har det rigtig skidt. Desværre kan jeg ikke, ud fra dit brev stille nogen diagnose. Jeg kan starte med at sige, at de knuder du nævner på armen næppe er gigtknuder. De fleste af os har et par knuder forskellige steder, og som regel er det helt uskyldigt. Jeg synes dog lige, du skal vise dem til din læge, som sandsynligvis kan berolige dig. Det kunne godt lyde, som om du var ved at udvikle en form for gigt. Jeg kan dog ikke ud fra brevet afgøre, om du har væskeophobninger/hævelse på grund af irritation omkring dine led, eller om det eventuelt skyldes følger efter nyrepåvirkning.

Det er ikke normalt at gå rundt med den temperaturforhøjelse du har. Selv om du stoler på din læge, hvilket er dejligt, skal du ret hurtigt bede om en henvisning til udredning på sygehuset, hvis din læge ikke finder årsagen. Du bør kontolleres af det, der hedder reumatologer og evt. af "nyrelæger" (nefrologer).

Med ønsket om snarlig bedring

Hans Gad Johannsen,

læge

Sidst opdateret: 20.01.2015
Annonce