Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad gør jeg ved mine "døde, hvide fingre"?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har de sidste par år lidt af såkaldte "døde fingre", hvor mine fingre bliver fuldstændigt hvide og neglene bliver blå. Det stikker inde i dem, og jeg kan ikke bruge fingrene optimalt. Dette sker ofte, når jeg er udenfor, men det kan også ske indendørs, eller når jeg har dyrket motion. Det sker flere gange dagligt, og varer nogle gange op til 15 minutter ad gangen. Jeg har læst, at dette symptom oftest rammer håndværkere eller andre, som udsættes for stød dagligt. Jeg spiller selv tennis og har gjort det i over 10 år flere gange om ugen. Kan dette have medført de døde fingre?

Er der noget, man kan gøre for at afhjælpe problemet? Det er nemlig et problem, jeg virkelig plages af. Håber I har et godt råd.

.

Med venlig hilsen M

Svar:

Kære M,

”Døde fingre”eller ”hvide fingre” er en hyppig lidelse, som skyldes, at de små fine blodkar i fingrene trækker sig sammen ved blot minimal ydre påvirkning med kølige omgivelser. De fleste tilfælde af ”døde fingre” skyldes en arvet tilbøjelighed og er ganske ufarlige, men ubehagelige.

Arbejde med f.eks. vibrationsværktøj kan efter nogen tid give anledning til, at blodkarrene periodevis ligeledes trækker sig sammen og giver døde fingre uden egentlige ændringer i omgivelserne. Anvendelse af værktøj, hvor man igennem længere tid ”krampagtigt” griber om værktøjet og dermed delvist afklemmer blodforsyningen til sine fingre, kan også give lidelsen. At lang tids griben omkring en tennis ketsjers skaft evt. kan give samme effekt, vil jeg ikke udelukke, men anse for en meget teoretisk overvejelse.

Endelig findes der en række medicinske sygdomme, der kan give anledning til nedsat blodforsyning og tendens til anfald med ”hvide fingre”. Der findes ingen mirakelkur, men man bør sørge for varme handsker, undgå koldt vand og udføre hyppige fingerøvelser. I svære tilfælde findes der medicinske behandlingsmuligheder, der kan øge blodtilførsel til fingrene. Såfremt ”døde fingre” pludselig opstår som nyt symptom, eller mange års tendens til ”døde fingre” forværres, bør man altid søge sin egen læge m.h.p. en undersøgelse.

.

Med venlig hilsen

.

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 17.02.2005
Annonce