Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg få opereret min mavesæk mindre for at tabe mig?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Mit spørgsmål er følgende! Jeg har set og hørt om, at nogle overvægtige får lavet sådan en by-pass i maven. De får snørret mavesækken sammen for at få nedsat appetitten og for at tabe sig. Men hvor overvægtig skal man være for at få det gjort? Bliver det gjort på privathospitaler og i så fald, hvad koster det?

Jeg er 24 år, 168 cm høj og vejer 90 kg. Jeg har i årevis prøvet at tabe mig, både ved kostændring, motion, diæter osv, men intet virker. Min vægt bliver ved med at stige, og det begynder at blive et problem da jeg har konstante smerter i mine hofter og knæ. Kan jeg være berettiget til at få lavet sådan en operation? Jeg begynder virkelig at blive desperat, da min overvægt hæmmer mig både psykisk og fysisk. Jeg håber på, at I kan og vil svare mig.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Det er korrekt, at man idag kan udføre en speciel operation, hvor man leder føden delvis udenom mavesækken, men det er bestemt ikke en operation, som man blot tilbyder som en rutinesag. Denne og andre lignende operationer vil blive tilbudt svært overvægtige med et højt BMI (body-mass index = vægt/(højde x højde)) typisk på mere end 40, og hvor alt er forsøgt med henblik på at opnå et vægttab, og hvor vægten er direkte livstruende for personen. Dit BMI ligger på 32, og du tilhører således gruppen ”overvægtig”, og dine chancer for et vægttab burde være rimelige gode ved kostomlægning og rigelig, regelmæssig motion.

Du skriver, at du lider af depression og er i behandling med en såkaldt ”lykkepille”. En række undersøgelser viser, at fysisk træning (=motion) spiller en stor rolle som et godt supplement til anden behandling ved en depression. Der er netop udgivet en ny DVD ”Brug din krop”,som er udgivet af bl.a. PsykiatriFonden (www.psykiatrifonden.dk), hvor man kan forsøge af få det bedre såvel fysisk som psykisk ved en god træning.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.03.2005
Annonce