Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg få behandlet min nærsynethed med laser?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er nærsynet og går og tænker over, om jeg skal få foretaget en laseroperation, der kan forbedre mit syn. Jeg har brugt briller de sidste 15 år, og mit syn bliver værre og værre for hver gang jeg får tjekket mine øjne, hvilket ca. er hvert andet år. Jeg har styrke -0450 på højre øje og -0525 på det venstre. Jeg har desuden en bygningsfejl, men om det kun er på det ene øje, ved jeg ikke. Jeg synes det er meget generende at bruge briller, ikke mindst fordi det er en stor udgift for en på SU, men også fordi jeg er ivrig idrætsudøver. Jeg bliver hæmmet i min svømmetræning, da jeg ikke kan se så godt. Jeg har overvejet kontaktlinser, men da jeg har så meget styrke og en bygningsfejl, så er det svært at finde nogle til en rimelig pris. Kan du fortælle mig lidt, om fordelene og ulemperne ved en laseroperation? Kan sådan en operation blive udført overalt i Danmark, eller skal man til specielle sygehuse?

Hvis I ved noget om pris og evt. tilskud (jeg er medlem af Danmark) til sådan en operation, vil jeg også meget gerne høre om det. Kan det desuden være rigtigt, at mine øjne skal blive ved med at blive dårligere? For fem år siden fik jeg at vide, at nu ville det snart vende, og jeg ville ikke få dårligere syn. Mit fremtidige arbejde involverer mange timer foran en pc-skærm, hvilket også er tilfældet nu, da jeg er studerende. Jeg bruger mine gamle briller med en svagere styrke i, da det skulle hjælpe mine øjne når jeg læser og sidder ved pc'en. Dog synes jeg ikke, det er en holdbar løsning at skulle rende og skifte briller hele tiden.

Jeg håber I kan hjælpe mig!

Med venlig hilsen R

Svar:

Kære R,

Der findes 2 grader af nærsynethed, den første går op til - 6 dioptrier og opfattes som resultatet en tilfældig variation af de mange faktorer, der indgår i øjets brydningskraft. Den anden grupper med styrker på mere end - 6 dioptrier får hyppigere andre øjenkomplikationer som grå stær og nethindeløsning, og desuden bliver brillebæring mere besværlig med tungere glas med billedforvængning i kanterne. Navnlig i den sidste gruppe opleves kontaktlinser som den optisk bedste løsning, men det er jo ikke alle personer, der kan tåle dem et helt liv igennem.

Laserbehandlingen blev indført for godt 10 år siden og fungerer som en afhøvling af en del af den centrale hornhinde. Denne er ca. ½ millimeter tyk og for at rette en brydningsfejl på 7 dioptrier eller mere skal tykkelsen reduceres meget væsentligt, op til omkring 50%. Ved så kraftige slibninger mindskes nøjagtigheden i behandlingen, og det sker også, at effekten af den aftager med tiden. En nyere udgave består i at løfte en lille kalot af hornhinden og foretage slibningen i dybden af vævet og lægge kalotten tilbage; metoden er muligvis lidt skånsommere, men det kan ske, at kalotten ikke vokser rigtig godt fast igen.

Særligt yngre mennesker kan opleve, at de bliver mere lyssky, for eksempel ved bilkørsel om aftenen. Det er bedst at vente med laserslibningen til nærsynetheden er stabiliseret, hvilket bør ske i løbet af de næste få år. Ellers kan du risikere at skulle have en ekstra behandling. Man skal ikke lade sig slibe alene fordi man har den stærke grad af nærsynethed og gerne vil ind til politiet eller brandvæsnet. Selvom man skulle være så heldig at kunne undvære brillerne, ændrer laserbehandlingen ikke ved det faktum, at et sådant øje er sartere end gennemsnitligt og lettere får andre problemer som nævnt ovenfor, og det ved pensions- og forsikringsselskaberne udmærket.

Når dette er sagt, skal man ikke glemme, at langt de fleste slibninger foretages på stabile, lave grader af nærsynethed og forløber fint. Der findes mange privatklinikker, der tilbyder denne behandling, og den udføres også på enkelte øjenafdelinger landet over. Betalingsforholdene varierer meget, men det er en klar tendens, at man skal betale selv, hvis det ikke drejer sig om meget stærk nærsynethed. Sygesikringen DANMARK giver ikke tilskud til denne behandling.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Øjenlæge

Sidst opdateret: 31.03.2005
Annonce