Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

En herpes-virus har givet mig sløret syn og lysskyhed.

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har fået sløret syn på mit ene øje og har fået at vide, at det er herpes i øjet. Er det rigtigt, at når det først ikke er i udbrud mere, er der ikke noget at gøre ved det? Eller kan det behandles på en eller anden måde? Vil mit syn for resten af livet være sløret og øjet lyssky?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Infektion med herpesvirus i øjet kan skyldes to forskellige undertyper af virus:

”Helvedesild” (herpes zoster virus), rammer hyppigst ældre med svækket immunforsvar af den ene eller anden grund. Huden i pande, på kind og næse får små, meget smertefulde blærer, der er længe om at forsvinde. Øjenlågene er tit involverede, og hornhinden kan i nogle af disse tilfælde også være angrebet af blæredannelsen. Det er meget generende og behandlingskrævende, men efterlader i reglen ingen varige skader på synet.

Den anden herpestype (herpes simplex virus) rammer lidt mere i flæng og bliver ikke altid diagnosticeret, idet den kan forveksles med almindelig ”øjenkatarrh” som hyppigst forårsages af en forkølelsesvirus. Den alvorligste manifestation af herpes simplex er en sårdannelse på hornhinden, der kan medføre langvarig synsnedsættelse, hvis den ikke behandles. Heldigvis findes der effektive antibiotika overfor herpesvirus, både i pille- og salveform, men de skal gives tidligt i forløbet for at være effektive.

Har man haft herpes én gang, ligger virus i dvale i kroppen for resten af livet. Det betyder, at en senere influenza eller kronisk sygdom kan få sygdommen til at blusse op igen. Det er derfor meget vigtigt at søge øjenlæge hurtigt ved fornyede symptomer.

I værste fald kan et herpesangreb ende med, at man skal have transplanteret en ny hornhinde, men for mange unge og raske mennesker ender det heldigvis med at blive en engangsoplevelse, om end af den ubehagelige slags.

Du bør kontakte en øjenlæge, og få ham til at se på dit øje og overveje mulighederne for dig.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Overlæge dr.med. med speciale i øjensygdomme.

Sidst opdateret: 04.08.2005
Annonce