Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er min datter farveblind?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har et spørgsmål vedrørende min datter, som er 3 år gammel. Jeg er kommet i tvivl om, hvor vidt hun kan skelne rødt og grønt. Jeg ved godt, at det muligvis er lidt tidligt at tænke på den slags. Men jeg vil gerne vide, hvornår det er muligt at teste hende for farveblindhed, og hvor man får foretaget en sådan test?

Min datter kan sagtens finde ud af at skelne gul, sort, hvid og blå. Men lige præcis rødt, det vil eller kan hun ikke lære. Man kan se på hende, at det svar hun giver, f.eks. hvis man spørger hende om, hvilken farve hendes cykel har, er et gæt. Hun tænker lidt, og svarer så ofte grøn, selvom den er knaldrød, og hun har hørt det 100 gange efterhånden. Alt, hvad der er rødt svarer hun tit grønt til. Jeg har forsøgt at finde lidt information på nettet omkring det, men har ikke rigtig fundet noget.

Kan du hjælpe mig med at finde ud af om min datter er farveblind?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Farveblindhed er i reglen medfødt og ses yderst sjældent hos piger. ”Blindhed” er i øvrigt en dårlig betegnelse, for de farveblinde kan jo sagtens se farver - det er balancen imellem dem, som er er ændret. Farveblindhed er i dag mindre socialt begrænsende end tidligere, da vi er blevet bedre til at tage hensyn til farveblinde ved valg af signalfarver i f.eks. trafikken og i navigationsinstrumenter.

I Danmark findes der ganske få familier, hvor opfattelsen af en eller to farver er udelukket, og i sidste fald ses verden i grå nuancer gående fra sort til hvidt. Visse øjensygdomme – specielt i nethinden og synsnerven – kan også ledsages af ændringer i farvesynet, men dette bemærkes næsten aldrig af patienten, der først og fremmest generes af en forringet synsstyrke og et indskrænket synsfelt.

Den farve-usikkerhed, som du beskriver hos din datter, skyldes højst sandsynligt ikke hendes øjne, men hendes sproglige udvikling, der endnu ikke tillader en præcis og ensartet benævnelse af alle farver fra gang til gang. Jeg er temmelig sikker på, at hun nok skal lære at skelne rød fra grøn indenfor en nær fremtid.

De fleste nemme tests for farvesynet identificerer de arvelige former for farveblindhed. En del af dem er indrettet på analfabeter, og de kan derfor også bruges af børn, der kan tale og pege men ikke læse endnu.

Hvis du vil, kan du for sjælefredens skyld gå til øjenlæge med din datter og bede om at få sådan en prøve. Så kan lægen samtidigt måle synsstyrken på hvert øje for sig, hvilket er en god ting i din datters alder, hvor en eventuel skelen eller stærk langsynethed, der ikke altid opdages af familien, kan konstateres og behandles.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Overlæge dr. med. Specialist i øjensygdomme.

Sidst opdateret: 25.10.2005
Annonce