Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit nattesyn bliver dårligere!

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg ser rigtig godt om dagen, hvor jeg ingen problemer har med at køre bil. Jeg bruger ikke briller. Men mit nattesyn er blevet dårligere de sidste ca. 5 år, uden det har påvirket mit gode syn om dagen.

Hvordan kan det være? Kan man forbedre sit nattesyn, evt med briller?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Mange mennesker føler det som et problem, når de er kommet op i fyrrerne. Men ved nærmere undersøgelser finder man praktisk talt aldrig noget. En konsultation hos en øjenlæge skader dog ikke.

Et godt nattesyn kan desværre ikke beholdes fra barndommen og livet ud. Der sker en gradvis forringelse, ligesom med læsesynet, men et dårligt mørkesyn kan ikke afhjælpes med briller. Meget sjældne arvelige nethindelidelser gør nattesynet virkeligt dårligt, men det er der jo næppe tale om her.

A-vitamin mangel kan også give ringere mørkesyn. Men i dag, hvor de fleste spiser vitamintabletter, er det næsten udelukkende mennesker med mave-tarmsygdomme, med formindsket optagelse af vitamin A, der får synsproblemer i mørke. Andre forklaringer på lettere forstyrrelser af denne funktion kunne være en begyndende grå stær, eventuelt grøn stær, så jeg synes, at du skal konsultere en øjenlæge for at få udelukket disse ting.

Hvis din kost har været for ensidig i en periode, kan du forsøge at fylde dine A-vitamindepoter op ved at indtage et tilskud af disse, men husk at læse anbefalingen, så du ikke skaffer dig en forgiftning på halsen.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 14.11.2005
Annonce