Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får man blister?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har lovet min søn på 10 år, at spørge hvorfor han indimellem får blister i munden?

Han børster tænder to gange dagligt. Kan det være nogle vitaminer han mangler?

Venlig Hilsen A.

Svar:

Kære A,

Tak for spørgsmålet. Ja, blister i munden er en hyppig tilstand som periodisk rammer ca. 20% af befolkningen. Årsagen er ikke afklaret, men kan skyldes mangeltilstande og/eller en slumrende virus, der ind i mellem vækkes til live i stil med forkølelsessår. Blisterne kan provokeres af diverse fødemidler som chokolade, nødder og tomater samt mekanisk traume.

Enkelte patienter har vitamin og eller jernmangel, hvorfor et tilskud med jern og folinsyre hjælper mange patienter. Endelig har urte-vitamintabletten LongoVital® ved daglig brug i 2-4 måneder vist at have en forebyggende effekt på udbrud af blister.

Når først blisterne er kommet, findes der en del mundskyllevæsker, som virker desinficerende og dermed fremmer helingen af sårene. Klorhexidin er nok det mest anvendte, men har den ulempe at det misfarver tænderne efter et stykke tids brug. Betasept®, som indeholder en smule jod, er et udmærket alternativ og misfarver ikke tænderne. For begge skyllevæsker gælder, at det også er en god ide, at duppe den koncentrerede opløsning direkte på sårene efter først at have tørret dem af med en vatpind. Diverse lokalbedøvende salver og en mundskyllevæske der hedder Andolex® virker dulmende på smerterne, men har kun kortvarig effekt og fremmer ikke sårenes heling. En binyrebarkhormon salve på recept (Kenalog mundsalve®)) fremmer helingen, men de fleste synes den er ubehagelig at bruge, da den giver en grynet fornemmelse i hele munden.

Der er altså forskellige muligheder for forebyggelse og behandling af blister i munden, så jeg håber din søn får gavn af nogen af dem.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce