Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg tisser når jeg griner.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en pige på 16 år, og jeg har et problem med min bækkenbund: Ufrivillig vandladning. Dette problem har udviklet sig i de sidste år, og det opstår især når jeg griner. Jeg har prøvet at søge efter det på nettet, men kan ikke finde svar på netop mit problem. Jeg har læst, at det ofte sker når man dyrker sport, hvilket det også er i mit tilfælde; især i idrætstimerne! Jeg har været konkurrence-svømmer i flere år, men er stoppet, stammer det derfra?

Det er kun sket en enkelt gang eller to, at vandladningen har været stor, ellers er det små mængder. Disse føles dog som store for mig! Især når de kommer ofte. Jeg ser nødigt, at de store vandladninger sker igen, for det er jo ikke ligefrem fedt, at det sker mens man er blandt andre mennesker. Jeg har prøvet at gå på toilettet lige inden jeg dyrker sport, men det sker stadig. Til tider lykkedes det mig at stoppe vandladningen, men det er svært!

Vil dette udvikle sig mere? Har jeg mulighed for at stoppe det? Burde jeg snakke med min læge?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Ufrivillig vandladning kaldes inkontinens, og begrebet "latter inkontinens" er velkendt. Ifølge lærebøgerne viste en spørgsskemaundersøgelse blandt unge kvinder, at næsten hver 4. unge kvinde havde oplevet det af og til. Hos hver 10. fortsatte problemet efter 20-års alderen. Det er således ikke nogen sjælden tilstand - hvis det da kan være nogen trøst - og den ses stort set kun hos kvinder. Al inkontinens er i en eller anden grad socialt invaliderende, som du også oplever det. Man behøver ikke at sætte flere ord på for at beskrive, hvor ubehageligt det er.

Der ligger intet alvorligt bag. Man behøver faktisk ikke at udføre undersøgelser ud over måske at undersøge, om du har en relativ symptomløs blærebetændelse. Man har dog tidligere undersøgt unge kvinder som dig med dette problem. Af og til kan man påvise en "urolig blære" eller "overaktiv blære". Hermed menes, at blæren pludselig trækker sig sammen uden forudgående varsel, så vandladningen starter, før personen kan nå at komme på toilettet. Hvis en sådan tilstand findes hos dig, burde du dog også opleve, at din vandladningstrang ofte er bydende, det vil sige at du "tvinges" til at styrte mod et toilet, også når du ikke griner.

I lærebøgerne nævnes, at latter inkontinens har en vis lighed med nogle tilstande, hvor et menneske oplever en kraftig muskelafslappelse ved kraftige emotioner. Man har overvejet, om kvinden med latter inkontinens får en forbigående afslappelse, næsten lammelse, af sin lukkemuskel, som medfører inkontinensen.

Der er gode chancer for, at problemet aftager, som tiden går. Det frarådes at bruge blæreafslappende medicin, som ofte har en del bivirkninger. Sådanne stoffer bruges især til mennesker med overaktiv blære, men det hjælper efter min erfaring måske kun halvdelen. Tilbage er kun at råde dig til at tømme blæren oftere, i hvert fald forud for sådanne situationer hvor du véd, at det plejer at ske. Og jeg kan jo læse, at du netop har prøvet noget i den retning, men ingen kan jo forudse, at nu skal de snart have et latteranfald! Derfor kan jeg kun foreslå, at du øver dig i at klemme sammen, når du griner.

God bedring.

Med venlig hilsen

Poul Chr. Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi.

Sidst opdateret:
Annonce