Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Sorte rande under øjnene - Hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Sorte rande under øjnene - Hvad gør jeg? Jeg har igennem lang tid været plaget af sorte rande under øjnene (ikke poser). Huden inde ved øjenkrogen og lige derunder bliver helt mørk (nærmest blåsort) og danner en "rende" eller skygge under øjet. Det gør, at jeg ser meget træt og uoplagt ud.

Det er blevet værre med årene og nu er det så slemt at folk tit spørger mig om jeg ryger hash eller om jeg er meget træt, hvortil jeg kun kan svare nej. Jeg har et 8-16 job og træner i et fitnesscenter 2 gange om ugen. Jeg har ingen søvnproblemer og føler mig heller ikke træt. Jeg har prøvet flere forskellige "anti eye shaddow" cremer fra Matas, men de virker ikke. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Det er ikke så nemt at foreslå en enkel og sikker kur for sorte rande, der ikke skyldes mangel på søvn eller tobaksrøg. Jeg gætter på, at du har en lys, måske rødblond teint med tynd hud. Farven kommer fra blodkar, som øjenlågene er meget rigelig forsynede med, i nedre øjenlåg som store netværk af kar der fører afiltet blod tilbage til hjertet, og som derfor ændrer farve til en mere mørk, som lettere skinner igennem den tynde hud.

Sminke har du selv afprøvet uden større held; man kan forsøge med en pose med is (f.eks. frosne ærter) lagt på i 10-15 minutter, det få karrene til at trække sig sammen, men effekten er ofte kortvarig. Karrene kan teoretisk lukkes med laserhandling, men den vil sommetider også medføre farveændring af den overliggende hud, og så er man jo lige vidt. Fænomenet plejer at aftage med stigende alder, men det tager tid, så i mellemtiden må du afprøve det kolde vand eller isposen.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i oftamologi.

Sidst opdateret: 30.01.2006
Annonce