Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bør jeg bruge mundskyllevæske?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg er kommet til at tænke på, om jeg måske skulle begynde at bruge mundskyld. Så mit spørgsmål er: Hvad er fordelene og ulemperne ved at bruge mundskyld, og er det overhovedet nødvendigt?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Tak for dit spørgsmål.

I din situation, hvor du ellers har en sund mund og er i stand til at børste dine tænder normalt, er der ingen grund til at bruge nogen form for mundskyllepræparat.

Normalt anbefales det kun at bruge mundskyllevæske, hvis man ikke er i stand til at børste sine tænder optimalt. Det kan der være mange grunde til: f. eks. hvis man lige er blevet opereret i munden, lider af motoriske forstyrrelser eller har fået kemo- eller strålebehandling i hoved-halsregionen.

Ulemperne ved at anvende de mest anvendte mundskyllemidler, som indeholder klorhexidin er, at tænderne på længere sigt misfarves og at man også kan miste noget af smagssansen. I dit tilfælde er det altså ikke nødvendigt at anvende nogen form for mundskyllevæske.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 19.02.2006
Annonce