Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor skal jeg op og tisse om natten?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Mit problem ligger i, at jeg skal op 1 til 2 gange om natten, for at tisse. Det er rimeligt store mængder, jeg skal af med. Det påvirker min dag, da jeg er træt p.g.a. de natlige forstyrrelser.

Jeg læste på et tidspunkt, at der findes en lidelse, som får nyrene til at producere mere urin i stedet for at nedsætte produktionen om natten. Jeg kan desværre ikke huske hvad det blev kaldt eller hvad der kunne gøres.

Kan jeg have denne lidelse? Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen B

Svar:

Kære B,

Natlig vandladning er generende, fordi det, som du skriver, ødelægger nattesøvnen. Almindeligvis betrager man det som behandlingskrævende, hvis et menneske skal lade vandet mindst 2 gange hver nat.

Vand- og saltbalancen i vores krop styres af nyrerne. Vandudskillelsen (dvs. hvor meget man tisser) reguleres af det såkaldte "antidiuretiske hormon" ADH. Når niveauet af ADH er højt, sørger nyrerne for at holde på vandet i kroppen, og når det er lavt udskiller nyrerne mere vand som urin.

Hvis man danner for lidt ADH, udskiller nyrerne mere vand, end der er behov for, altså man tisser for meget. Tilstanden kaldes "diabetes insipidus". Dette er dog en relativ sjælden sygdom, og det skal understreges, at en sådan patient hele dagen udskiller alt for store mængder urin. Så der er intet, der tyder på, at det er det, du fejler.

Det diskuteres imidlertid, om dannelsen af ADH om natten er forstyrret hos mennesker, som må op og tisse om natten. Et for lavt natligt niveau af ADH overvejes som årsag til at børn og unge tisser i sengen og nu også i stigende omfang som årsag til ældre menneskers problemer med vandladning om natten.

Der er dog mulighed for mange andre forklaringer, specielt hvad angår ældre mennesker. Du er 41 år. Hvis den natlige vandladning er et problem, du kun har haft i få år, tyder intet på, at der ligger nogen sygdom bag. Den mest simple måde at undersøge dig på er at lade dig måle gennem nogle døgn, hvor meget og hvornår du drikker, og hvor meget og hvornår du lader vandet - altså at lave et såkaldt væske-vandladningsskema på dig.

Langt de fleste mennesker i din alder, som klager over natlig vandladning, har et uhensigtsmæssigt væskeindtag om aftenen. Hvis din læge ikke kan forklare dit problem udfra, hvordan et væskevandladningsskema ser ud hos dig, kan det blive nødvendigt at lade dig checke hos en urolog - en specialist i urinvejssygdomme.

Jeg håber, svaret kan bruges til gavn for dig.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi.

Sidst opdateret: 08.05.2006
Annonce