Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg aldrig udløsning?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 22 år, der har båret på et problem, siden jeg kom i puberteten. Mit problem er, at jeg aldrig, hverken under samleje eller under onani har kunne få udløsning. jeg har holdt dette hemmeligt, da jeg har følt, at det er meget unormalt og ekstremt pinligt at tale om.

Det er sket, at jeg får udløsning, men kun når jeg sover og oplever det, som man i daglig tale kalder en våd drøm. Jeg har tit og ofte overvejet om mit problem hænger sammen med, at jeg er omskåret, eller om det kan have noget med psyken at gøre.

Jeg har for nyligt fået en kæreste, og jeg holder meget af hende, men jeg har endnu ikke fortalt hende om mit problem, da jeg nærmest skammer mig over det. Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål. Hvis du får sædudløsning under søvnen, tyder alt på, at din fysiologi virker, som den skal.

Sæden dannes dels i testiklerne (sædcellerne), dels i blærehalskirtel og sædkanaler (sædvæsken), og det er meget sjældent, at mænd slet ikke er i stand til at få udløsning. Selv mænd, hvis testikler ikke producerer sædceller, eller som er steriliserede, har som regel helt normal sædafgang. Kun i sjældne tilfælde, hvor puberteten udebliver pga. mangel på mandligt kønshormon, kan også evnen til sædafgang mangle. Men i sådanne tilfælde vil ens kropslige udvikling gå mere eller mindre i stå, og man er derfor sjældent i tvivl om, at noget er galt.

Så vidt jeg kan se på dine data, er du i øvrigt normalt udviklet. Men du skriver ikke, om du føler lyst til sex, og om du kan blive seksuel ophidset? Har du normal rejsning af penis? Og kan du få orgasmefornemmelse (uden sædafgang), når du onanerer eller har samleje? Eller er det som om, at dit underliv er "koblet fra" resten af kroppen?

Hvis du hverken har lyst, rejsning eller orgasme, er der grund til at undersøge niveauet af kønshormoner i dit blod ved en blodprøve. Mit gæt er dog, at det kun er selve udløsningen, der volder dig problemer. Og at der ikke er noget galt med dine hormoner. Du indtager ikke nogen form for medicin og er i øvrigt er sund og rask. Desværre kan ikke så få lægemidler give forsinket udløsning - men det er jo ikke tilfældet hos dig. Også visse sygdomme i underlivet (fx brok, cyster, forstørret blærehalskirtel og nerveskader) kan give forstyrrelser i sædafgangen, men det forekommer stort set kun hos modne og ældre mænd.

Jeg tror heller ikke, at din omskæring har noget med sagen at gøre. En omskæring kan ganske vist godt gøre huden på glans en anelse tykkere, hvilket kan kræve lidt mere seksuel stimulation. Men at udløsningen helt skulle udeblive er usandsynligt. Har du prøvet at onanere på mange forskellige måder - måske også med brug af massageolie eller et vibrationsapparat? Alle mænd er jo forskellige, og det er individuelt, hvordan man får mest ud af onani.

Tilbage står så, at dit problem - som du selv siger - kan være psykologisk af karakter. Det er ikke usandsynligt. At der er tale om en slags hæmning, hvor du af én eller anden grund blokerer eller har mistet fornemmelsen af dit underliv. Men hvorfor? Er du i øvrigt et gladt og udadvendt menneske? Eller er du genert, nervøs og indadvendt? Har du haft ubehagelige oplevelser tidligere i dit liv? Evt. oplevet grænseoverskridelser eller seksuelle krænkelser? Sådanne ting kan nemlig sagtens give problemer med siden at hengive sig til og nyde sex. Og dette kræver hjælp fra professionel side - også selvom begivenhederne ligger mange år tilbage.

Alt i alt tror jeg ikke, der er noget kropsligt i vejen med dig. Men jeg synes alligevel, du skulle overveje en snak med din egen læge om sagen. Bare for at sikre sig, at det fysiologiske er i orden. Handler det - som jeg tror - om en psykologisk reaktion, kunne du måske godt have gavn af nogle samtaler med en psykolog/sexolog. Hvad angår dit nuværende forhold, synes jeg bestemt, du skulle spille med åbne kort over for din kæreste. Hun vil jo opdage det før eller siden alligevel. Og hvem ved: Måske er en tryg og afslappet atmosfære uden pres og forventning netop dét, der skal til, for at du smider hæmningerne og får udløsning?

Med venlig hilsen

Christian Graugaard

Speciallæge i sexologi

Sidst opdateret: 26.09.2006
Annonce