OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor,
Jeg har en veninde som spiser Panodil og Ipren som var det slik. I hvert fald går der næsten aldrig en dag, hvor hun ikke spiser nogle. Er det okay at spise på mange smertestillende piller? Kan man ikke blive immun overfor pillerne når man indtar dem så tit?
Jeg har spurgt en sygeplejerske som sagde, at det overhovedet ikke er farligt. Det kan godt være, det ikke er direkte farligt, men det kan da heller ikke være sundt at gå og gumle på, eller hvad?
Jeg har arbejdet på plejehjem, hvor en læge engang fortalte en beboer, at når vedkommende dagligt i 1-2 år havde fået panodiler, var det faktisk ligegyldigt, at tage dem, for kroppen var mere eller mindre blevet immun. Hvad synes du?
Med venlig hilsen en spørger.
Kære spørger,
Helt principielt mener jeg, at det er en meget dårlig vane at anvende smertestillende medicin, når man ikke lider af en kronisk smertende sygdom.
De fleste årsager til smerter uden kronisk sygdom kan behandles på anden vis. Det drejer sig nemlig ofte om muskel-spændinger, som er forbigående eller kan behandles med muskel-øvelser, afspænding, varmepude eller en nats hvile. Hyppig anvendelse af smertestillende midler kan medføre kronisk hovedpine, og der er aktuelt meget fokus på de såkaldte ”gigtmidler” (f.eks Ipren) i relation til en række dødsfald blandt professionelle sportsudøvere.
De hyppigt anvendte smertestillende midler som Panodil og Ipren kan frit købes i håndkøb, og jeg vil tilråde at man læser indlægssedlerne grundigt. Såfremt en smerte er tilbagevendende, bør man altid søge læge for at finde årsagen til smerterne.
Med venlig hilsen
Hans Ole Svendsen
Speciallæge i almen medicin
Sidst opdateret: 26.09.2006