Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor knækker mine tænder, og hvorfor gør de ondt, når jeg spiser slik?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg håber på, at du kan hjælpe mig lidt. Jeg har nogle problemer med mine tænder. Jeg har ikke ondt i dem, når jeg spiser eller drikker normalt, men når jeg indtager bolsjer, vingummi, alkohol, slik og vindruer, så gør det meget ondt. Det gør også ondt, når jeg skal spise noget andet bagefter. Det gør ikke bare ondt i en dag, men i en uge eller to uger.

Mine tænder knækker også meget ofte dog ikke i store stykker men små bitte stykker i kanterne i de nederste tænder. Det kan ske bare jeg spiser et æble. Jeg børster mine tænder hverdag og bruger flour tandpasta. Kan det være at jeg mangler kalk?

Håber du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål. Først må jeg spørge, om du lider af - eller tidligere har lidt af - bulimi med hyppige opkastninger? Gentagne opkastninger medfører ætsninger af tand-emaljen. Herved blottes tandbenet (dentinen) meget nemt. Da tandbenet har små kanaler, som fører ind til selve nerven i tænderne, vil spisning af sure og søde ting kunne give anledning til efterfølgende tandsmerter. Der vil da gå en tid, før de små kanaler påny er ”lukket til” af kalken fra spyttet.

Ætsning af tandemaljen kan føre til, at tænderne bliver meget skrøbelige. Dette kunne være en forklaring på, at dine tænder knækker bid for bid. Ætsning af tandemaljen er ikke blot en følge af hyppige opkastninger. Det er også meget udbredt hos personer, som drikker meget cola eller andre læskedrikke med megen syre. Endelig kan blottet tandben også være en følge af kraftig tænderskæren. Uanset hvad årsagen måtte være, bør du tale med din tandlæge om mulige behandlinger – udover naturligvis selv at medvirke til at eventuelle uvaner ophører.

Hvis du ellers spiser almindelig, varieret kost skyldes dine tandproblemer næppe kalkmangel.

Jeg håber, du hermed har fået svar på dine spørgsmål. Men under alle omstændigheder bør du tale med din tandlæge om dine problemer.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 06.01.2007
Annonce