Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan afhjælpes min kærestes dårlige ånde og hans blødning fra tandkødet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har mødt en sød fyr. Problemet er hans dårlige ånde. Jeg har lagt mærke til, at han bløder let ud af munden om natten, og det lugter sødeligt kvalmende på hovedpuden om morgenen. Når han børster tænder bløder det også lidt. Det er et problem, der generer mig. Han siger, at han ikke har været til tandlæge i 10 år, og han føler ikke selv, at han har et problem.

Kan det være en betændelses tilstand? Kan det behandles med mundskyl? I løbet af dagen har han også en lettere dårlig ånde. Nogle dage værre end andre. Jeg vil gerne hjælpe ham af med problemet for både min og hans skyld, da det ikke er så behageligt.

Med venlig hilsen A

Svar

Kære A

Det er desværre ret almindeligt at møde folk med dårlig ånde, og ofte kan det være meget vanskeligt at få det sagt til vedkommende. Men det lyder nu, som om du og din kæreste har haft problemet oppe og vende.

Da din kæreste ikke har været hos tandlæge i 10 år, er det helt sikkert derfor, han har den dårlige ånde. Jeg tror, en grundig tandrensning vil gøre underværker – både hvad angår den dårlige ånde og blødningen fra tandkødet. Den dårlige ånde skyldes ophobede bakterier i både de hårde belægninger –tandsten - og i de bløde belægninger langs tandkødet. Bakterieophobningerne medfører også betændelse i tandkødet, hvilket er grunden til, at din kæreste bløder ud af munden. Det er også typisk, at blod netop har den sødlige lugt, som du beskriver.

Brug af mundskyllevæsker afhjælper ikke din kærestes – eller rettere dine problemer. Selv om han åbenbart ikke selv opfatter den dårlige ånde som noget problem, synes jeg, at du må gøre ham opmærksom på, at det er et stort problem for dig. Derfor må du på det kraftigste opfordre ham til at gå til tandlæge og få en tandrensning, så tror jeg i begge bliver glade. Hvis du i øvrigt er interesseret i ”dårlig ånde”, så kan du søge herpå på Netdoktors hjemmeside.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 25.01.2007
Annonce