Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min farveblindhed behandles?

Spørgsmål

Jeg har fået taget en øjenlæge test, som viste jeg er "rød og grøn" farveblind. Jeg har set på de test, som findes på nettet, og jeg kan kun se ca. halvdelen af dem korrekt. Mit spørgsmål er, om der kan gøres noget ved min farveblindhed? Kan man blive opereret for det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Svaret på om medfødt farveblindhed kan behandles er et kort og klart nej. Det ligger i generne som en x-bunden abnormitet, dvs. nedarves gennem mødre og findes stort set kun hos mænd. Heldigvis er en sådan defekt af mindre praktisk betydning i vore dage, hvor digital aflæsning ikke udfordrer handicappet, men en udkiksmand i masten på et skib, der sejler i arktisk iståge, bør dog stadigvæk have et normalt farvesyn. Det er dog endnu almindeligt at ansøgere til statslige jobs med farveblindhed sorteres fra – et sted skal man jo begynde, når der er mange om buddet.

I ældre tider var farveblinde populære i tekstilindustrien, idet de ejendommeligt nok har en bedre udviklet følsomhed for selve lysstyrken i de områder, hvor farveopfattelsen er svag, populært sagt ser de mange flere gråtoner her end normale ser farvenuancer.

I sjældne tilfælde udvikles farveblindhed i forbindelse med alvorlige lidelser i f. eks. lever- og nervevæv. Her kan man se en forbedring, hvis man ellers kan få styr på grundsygdommen, men disse defekter ligger i et andet område af spektret og har (endnu) mindre praktisk betydning for den daglige færden.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i oftalmologi

Sidst opdateret: 09.01.2007
Annonce