Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre ved blottede tandhalse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 21 år, der lider af blottede tandhalse. Det er især slemt på en tand i undermunden. Min tandlæge siger, det skyldes for hård tandbørstning. Jeg er derfor nu blevet mere opmærksom, når jeg børster tænder. Men 2 gange i løbet af de seneste 2 måneder har jeg oplevet, at det jager i denne tand, når jeg skyller efter med vand efter tandbørstning. Er det normalt, at det nærmest jager helt ned i roden? Hvad kan jeg gøre ved de blottede tandhalse?

Med venlig hilsen Vædderen.

Svar

Kære Vædder

Blottede tandhalse opstår som regel på grund af forkert tandbørsteteknik – eller for hård tandbørstning, som din tandlæge har sagt til dig. Jeg håber derfor, at din tandlæge/tandplejer har fortalt dig, hvordan du bør børste dine tænder for at undgå yderligere problemer med blottede tandhalse. Hvis ikke, skal du få ham/hende til at vise dig den mest skånsomme teknik – ellers henvises til artiklen ”Huller i tænderne (caries) – under ”tandbørstning””. Det er under alle omstændigheder vigtigt, at du ikke børster på tværs af tænderne.

Ved blottede tandhalse får man meget typisk isninger i tænderne, der også kan opleves som de skarpe jag, du beskriver. Smerterne opstår som regel i forbindelse med indtagelse af kolde/varme/sure drikke, ved tandbørstning og ved indånding af kold luft. Smerterne skyldes, at tandkødet har trukket sig tilbage og at tandbenet, som har bittesmå nerveender, er blevet blottet. Det vigtigste for at stoppe problemet er som nævnt korrekt tandbørste-teknik samt brug af fluortandpasta uden for meget slibemiddel.

Når først skaden er sket, drejer det sig primært om at få forseglet nerveenderne. Bl.a. kan tandlægen påføre forskellige midler, der som regel indeholder fluor i opløsning eller som lak. Denne behandling skal normalt gentages jævnligt, da det yderste lag slides af ved tandbørstning. Alternativt kan man i første omgang selv prøve at lade en klat tandpasta blive siddende så længe som muligt på de blottede tandhalse efter hver tandbørstning. Det er en nem, billig og som regel ganske effektiv løsning – men husk det skal være en fluorholdig tandpasta – ellers er der ingen virkning, da det er fluor-ionerne, som er med til at lukke nerveenderne inde. Jeg håber du hermed har fået svar på dit spørgsmål og vil i øvrigt ønske dig held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 26.02.2007
Annonce