Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan Hepatitis A vaccine give fosterskader?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Da jeg i januar skulle rejse til Thailand blev både min kæreste og jeg i starten af januar vaccineret mod leverbetændelse A. Jeg blev også vaccineret for et år siden, så jeg nu skulle være dækket i 20 år. Jeg har nu fundet ud af, at jeg er gravid, og jeg er altså blevet gravid i dagene omkring jeg/vi blev vaccineret. Min egen læge siger, at det ikke betyder noget, hvilket jeg er usikker på om er rigtigt. Det bekymrer mig meget - er der nogen som helst risiko for, at barnet er blevet skadet? Burde jeg overveje abort? Jeg hverken ryger eller drikker.

Med venlig hilsen S

Svar

Kære S

Hepatitis A vaccine er både meget sikker og effektiv. Den indeholder kun dræbt virus, og der er intet, som tyder på, at vaccinen skulle kunne give fosterskadelige bivirkninger.

Vaccinen giver et meget fint antistof respons hos den, der vaccineres, og det er én af grundene til, at vaccinen efter to doser nu antages at virke 20 år eller måske længere. Barnet vil "passivt" få glæde af disse antistoffer, som i givet fald vil kunne beskytte barnet de første måneder efter fødslen. Det sidste har naturligvis ikke meget praktisk betydning, hvis det drejer sig om et dansk barn, som forbliver i Danmark, hvor Hepatitis A er en sjælden sygdom.

Der er ikke grund til andet, end at glæde sig til det kommende barn, og jeg ønsker til lykke.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 20.03.2007
Annonce