Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min kæbe siger knæklyde, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min kæbe "knækker", og jeg er simpelten ved at blive skør. Når jeg spiser klikker det i min kæbe, og også når jeg bare gaber eller har munden helt åben. Det er irriternde, for jeg er efterhånden blevet flov over at spise sammen med andre mennesker. Det begyndte for flere år siden og var ikke konstant dengang, men nu er det konstant. Kan du sige mig, hvad der galt ?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan meget godt forstå, at du er generet af dine konstante knæklyde fra kæben. Hos dig skal problemet nok ses i sammenhæng med, at du iøvrigt har hypermobile led. Dine knæklyde stammer nemlig fra selve kæbeleddet. Når du gaber og det siger "knæk" skyldes det, at bruskskiven i kæbeleddet er lidt ude af trit med kæbens bevægelser. Bruskskiven halter ligesom lidt efter selve kæbens bevægelser, og når så skiven smutter på plads, er det at "knækket" opstår.

Den manglende koordination mellem selve leddets og bruskens bevægelser kan skyldes, at dine ledbånd - som i så mange andre af dine led er slappe. Tilstanden er ikke på nogen måde farlig, men naturligvis voldsomt generende. Iøvrigt vil jeg lige sige til dig, at du egentlig bør være glad for, at du ikke har smerter i forbindelse med dine kæbeledsknæk, hvilket nemlig er meget normalt.

Umiddelbart er der ingen sikker behandling af kæbeledsknæk, men langtidsundersøgelser har vist, at brug af en hård bidskinne om natten med tiden kan reducere knæklydene. Så hvis du ikke allerede har en sådan bidskinne, synes jeg du bør få lavet en. Enten hos din egen tandlæge - eller hos en specialist i bidfunktionsproblemer. Jeg vil i hvertfald ønske dig held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce