Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg få halskræft af oral sex?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har for nylig læst i en artikel, at oralsex kan give halskræft. Der stod, at kræften opstår på baggrund af en virus. Jeg vil derfor høre, om det er en virus, der findes over alt? Eller om partneren skal bære virus? Hvis partneren har virus, har partneren så større risiko for kræft i kønsdelene? Jeg vil høre, om man helt bør undgå oral sex? Er risikoen minimal, hvis man kun har en partner?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail. Det er korrekt, at visse typer kønsvorte-virus (også kaldet humant papillomavirus eller HPV) er kræftfremkaldende. Sammenhængen er især dokumenteret for livmoderhalskræft og kræft omkring endetarmsåbningen, men det er rigtigt, at HPV-infektioner i halsen formentlig også kan forårsage kræft i svælget. Imidlertid er risikoen for sidstnævnte sygdom uhyre lille, så der er bestemt ingen grund til at undgå oralsex af den grund.

Hvis din partner er smittet med kønsvorter, bør I dyrke sex med kondom, så længe han/hun er i behandling. Der findes i dag en vaccine, som beskytter effektivt mod de HPV-typer, som hyppigst giver anledning til harmløse kønsvorter og til ondartede celleforandringer – og vaccinen har i de senere år indgået i børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger.

Vaccinen yder bedst beskyttelse for kvinder/mænd, som endnu ikke har haft en HPV-infektion, og den anbefales derfor især til unge under 26. Jeg kan se på din alder, at du kunne være i målgruppen, og du kan derfor overveje at tale med din læge om sagen.

Med venlig hilsen

Christian Graugaard

Speciallæge i sexologi og kønssygdomme

Sidst opdateret: 01.02.2011
Annonce