Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan malaria smitte partner ved samleje eller foster ved graviditet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung pige først i 20erne og nyligt hjemvendt fra et 3 måneders ophold i Kenya, hvor jeg blev smittet med malaria. Jeg blev behandlet og er okay. Er der risiko for, at jeg kan overføre malaria til andre mennesker f.eks. gennem samleje eller graviditet? name: Caroline Hansen

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Malaria overføres som hovedregel fra en speciel slags moskito (Anopheles), og det tager noget tid inden sygdommen bryder frem, efter man er stukket af en moskito med malaria parasitter. I Afrika, hvor den helt overvejende type af malaria er den såkaldte falciparum malaria, er denne "inkubations-tid" minimum ca. 9 dage. Sygdommen med denne parasit kan dog bryde frem senere, op til omkring 3 måneder efter at man er blevet smittet.

For alle os, som ikke er vokset op i et område med meget malaria, og som altså ikke har oparbejdet et immunforsvar mod denne falciparum malaria, kommer udbrud som regel indenfor den første måned efter smitte. Er man gravid, kan mønsteret være lidt anderledes, idet malaria parasitter af den nævnte type, holder til i de mindste blodkar i moderkagen og kan give udbrud på et senere tidspunkt i svangerskabet og senere, end man normalt ville forvente ved et tilbagefald af malaria.

I det tilfælde, der spørges om, formoder jeg, at den unge kvinde ikke var gravid på tidspunktet, hvor hun blev smittet med malaria. Ved vellykket behandling for malaria dræbes parasitterne og sygdommen kommer således ikke tilbage, medmindre man igen har været udsat for smittede malaria-moskitoer. Skulle behandlingen af forskellige grunde ikke have været vellykket (f.eks. ved at der er brugt mindre effektive malariamidler, behandlet i for kort tid, eller med utilstrækkelige doser af malariamidler) kan sygdommen dog komme igen. Hvis den gør det hos ikke immune (langt de fleste danskere) sker det som regel indenfor 2-4 uger og der kommer igen malaria symptomer i form af feber, kulderystelser, muskelsmerter og hovedpine, som da man fik malaria første gang.

Malaria smitter ikke ved seksuel kontakt. Malaria kan smitte ved blodtransfusion (og derfor bør man ikke give blod, når man for nylig har haft malaria), og endelig ved man fra tilfælde i USA i forbindelse med Vietnam krigen, at malaria kan overføres fra en person til en anden, hvis de deler sprøjter ved stofmisbrug, og den ene er smittet med malaria. Er man altså blevet behandlet for malaria, er blevet rask, ikke længere opholder sig i et malaria område, og i over en måned ikke har fået tilbagefald er der heller ikke nogen risiko for ved falciparum malaria (den man typisk ville få i Kenya og andre steder i Afrika) at give malaria videre til sit barn ved et senere svangerskab.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 24.08.2007
Annonce