Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er rygning særlig dårligt for diabetikere og er der nogen frugt man skal holde sig fra som diabetiker?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er ryger, er rygning særlig dårligt for diabetikere (type 2)? Er der nogen frugt man skal holde sig fra som diabetiker?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Rygning er helbredsskadeligt for os alle sammen, men det er særlig helbredsskadeligt hos diabetikere. Det er der flere årsager til. Diabetes medfører en dårlig regulering af blodets indhold af fedtsyrer. Det medfører at der er en øget tendens til aflejring af kolesteroler i blodkarrene, såkaldte plaques. Fra disse plaques kan løsrives fragmenter der via blodbanen kan give en blodprop i eksempelvis hjernen (apoplexi), lungen eller andre organer. Alternativt kan der dannes en blodprop på det sted plaquen sidder, og det er især den mekanisme der spiller en rolle ved blodpropper i hjertets kranspulsårer. Disse plaques danner vi alle sammen, med det er mere udtalt hos diabetikere. Rygning stimulerer blodpladerne til at klistre sammen, og dermed dannes der lettere blodpropper. Derudover medfører rygning en kortvarig stigning i blodtryk og puls, og dette er også en risikofaktor i forhold til blodpropper. Alle disse skadevirkninger fra rygningen vil på længere sigt betyde en betydeligt øget risiko for nyresygdom og hjerte/kar sygdom. Det gør sig for så vidt gældende for alle mennesker, men i særdeleshed for diabetikere. Som diabtiker bør du derfor kraftigt overveje et rygestop. Din læge vil kunne være behjælpelig med vejledning og evt. medicinsk behandling.

Lad det være sagt fra starten; frugt og grønt er godt! Det gælder i udgangspunktet også for diabetikere, men der er nogle forhold man skal være opmærksom på. Frugt indeholder frugtsukker i varierende mængder, og det medfører en stigning i blodsukkeret – akkurat som alle andre sukkertyper. Frugt er en god og sund måde at få tilført sukker på, da den ledsages af bl.a. vitaminer og antioxidanter, og diabetikere skal spise ligeså meget frugt og grønt som alle andre. Det er svært at lave en tommelfinger-regel for hvilke typer frugt som er bedre end andre. Det som er relevant i forhold til diabetes er dels det absolutte indhold af sukker, og det som hedder glykæmisk index. Fødeemner med lavt glykæmisk index bevirker en langsom og beskeden stigning i blodsukkeret (og giver en længere mæthed), modsat højt glykæmisk index der bevirker en hurtig og kraftig stigning i blodsukkeret (og giver en hurtig sultfornemmelse igen). Den ideelle frugt er således en frugt med et lavt indhold af sukker og et lavt glykæmisk index. Eksempler på frugt med disse egenskaber er æbler, pærer, bær (kirsebær, jordbær mm), citrusfrugter, blommer og ferskener. ”Dårlige frugter” er frugter med højt sukkerindhold og højt glykæmisk index. Eksempler på dette er bananer, ananas, kiwi, figen, rosiner, tørrede frugter mm. Der er intet galt i at spise de ”dårlige” frugter, man skal bare gøre sig klart at de virker på blodsukkeret meget på samme måde som slik. Der kan findes mange flere oplysninger på eks www.diabetes.dk

Med venlig Hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almenmedicin

Sidst opdateret: 05.03.2008
Annonce