Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min baby har et bådkranie

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi har fået en dejlig datter, men hendes baghoved er spidst, så det ligner lidt, at hun har en cykelhjelm på. Hun kan ikke ligge på baghovedet. Min læge siger, at der er ikke noget at gøre ved det, for sådan er hun bare født, men han vidste ikke så meget om det, da hun er den første han har set. Han havde slået det op og kaldte det bådkranie. Jeg kunne godt tænke mig at vide noget mere, for jeg er da bekymret for, om hun kan få problemer med f.eks. hovedpine, når hun bliver større.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål om "bådkranier". Et "bådkranie" er et kranie formet ligesom en båd. Årsagen er, at det vokser mere forfra-bagtil end fra side-side og nedefra-op. Der er flere årsager til at noget sådant opstår. Det mest almindelige er, at barnet har ligget i sædestilling og at hovedet derfor er formet efter livmoderen og ikke tilpasset fødselsvejen. En anden årsag kan være, at nogle af vækstlinierne i kraniet vokser til, og at den fortsatte vækst kun sker i de åbne vækstlinier.

Det har oftest kun kosmetisk betydning, men der er en lille risiko for, at hjernen kan blive trykket, hvis kraniet ikke kan vokse tilstrækkeligt. Man kan evt også behandle den kosmetiske gene, hvis den er udtalt. Da barnet kun er 1½ måned er der som regel god tid. Jeg vil tilråde, at barnet bliver vurderet af en speciallæge i børnesygdomme eller bliver henvist til vurdering i et børneambulatorium mhp. at få afklaret årsagen til pigens "bådkranie" og dermed også, om der er behov for behandling eller fortsat kontrol.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 24.10.2007
Annonce