Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke risici er der ved en tungepiercing?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har ikke et alvorligt problem. Jeg går bare rundt og kunne tænke mig en tungepiercing. Har dog læst nogle grusomme historier på nettet om, at man kan få hjerteklap betændelse og andet voldsomt. Er så farligt?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål, som viser - at du i modsætning til så mange andre - gør dig overvejelser før evt. tungepiercing. Tungepiercing indebærer såvel lokale som almene risici. Lokalt er der risiko for at tandkødet trækker sig tilbage på tænderne i underkæbefronten, at der kommer betændelse i tandkødet og på længere sigt parodontose på tænderne. Tungepiercing kan også føre til at fortænder i over- og underkæbefront kan knække. Betændelsen udvikler sig, fordi en piercing er en rigtig bakteriesluger og brud på tænderne skyldes den mekaniske påvirkning. Eventuelle tandskader er uoprettelige, selvom de selvfølgelig kan udbedres hos tandlægen - men det koster jo også penge.

Alment er der risiko for udvikling af nikkelallergi som bl.a. kan ytre sig som hudirritation. På grund af ophobningen af mikroorganismer omkring en piercing er der desuden risiko for alvorlige, livstruende infektioner i bl.a. hjerte og hjerne. De almene risici er formentlig ikke så store, men en enkelt opgørelse har vist skader på tandkødet hos knap 1/4 og beskadigede tandkroner hos mere end 10%. Så må du jo veje risici op med, hvad du synes, du opnår med en tungepiercing!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge

Sidst opdateret: 05.11.2007
Annonce