Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er for hvide klumper, jeg har i munden?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i ca. de sidste 3 år oplevet at der dannes små hulninger bagerst i mundhulen (ude i siden) som udfyldes med noget ildelugtende hvidt substans. Disse hvide klumper er faste men deformérbare og jeg fjerner dem faktisk regelmæssigt. Jeg nærer mistanke om at de giver mig dårlig ånde, og ville meget gerne af med dem. Hvad er det og hvad kan jeg gøre for at komme dem til livs?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Mit umiddelbare gæt er, at dine generende hvide klumper er fedtklumper, som kan skyldes overproduktion fra en af de mange fedtkirtler som findes i munden. Jeg synes først og fremmest du skal bede din tandlæge om at se på problemet - og lad være med at fjerne klumperne umiddelbart forinden, således at det er nemmere for tandlægen at se, hvor "fedtklumperne" kommer fra. Der kan også være tale om en anden sjælden slags klumper (keratin), der kan dannes i godartede cyster omkring visdomstænder. Men tandlægen vil kunne fortælle dig, om der er tale om det ene eller det andet.

Afhængig af undersøgelsen kan det være, at du skal henvises til en specialist i kæbekirurgi eller en øre, næse - halslæge. Men som sagt afhænger det af undersøgelsen. Der er ihvertfald ikke noget du ellers selv kan gøre for at komme problemet til livs.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge

Sidst opdateret: 10.02.2008
Annonce