Annonce

Skal jeg vaccineres mod skovflåter?

Spørgsmål

Hej

Vi er en familie på 5 personer, der i sommerferien skal til Ungarn. I div. oplysningsbøger om landet står der, at det er tilrådeligt at lade sig vaccinere mod skovflåter, en såkaldt FSME-vaccination. Da jeg for 3 år siden var indlagt med borrelia, som jeg heldigvis kom "helskindet" igennem er jeg selvfølgelig lidt mere på dubberne ang. dette. Mit spørgsmål er derfor: Er det nødvendigt, at vi alle 5 lader os vaccinere ? I såfald hvad koster det ?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Den såkaldte Centraleuropæiske Hjernebetændelse, eller med et mere poetisk og tysk navn "Frühjahr und Sommer Meningo-Encepalitis" (FSME) er som borrelia en sygdom som kan overføres med stik af skovflåter. Sygdommen findes som navnte antydes bl.a. i den centrale del af Europa, således også i Ungarn i skovområder, hvor også skovflåterne lever og hovedsageligt bider små gnavere og andre dyr, og lejlighedsvist mennesker.

Sygdommen findes nu også tættere på os, i den svenske Skærgård og ca. en femtedel af bornholmske skovarbejde har, når man undersøger deres blod, antistoffer mod sygdommen, dog uden at have haft nogen påviste tegn på at have haft sygdommen. Så også på den måde minder FSME om borrelia fraset at FSME er en virus og borrelia en bakterie, hvor sidstnævnte kan behandles med antibiotika, hvad FSME ikke kan. Sygdommen er som sygdom betraktet sjælden. Man regner med at det højst er er ca. 1 tilfælde ud af 30 000 indbyggere per år i de lande, bl.a. Ungarn, hvor sygdommen findes, der udvikler sygdom. Af dem som får symptomer på FSME har de fleste blot en influenza-lignende feber, og kun ca. en tredjedel af de som har feber af denne grund udvikler tegn på hjernebetændelse.

Hjernebetændelse kan under uheldige vilkår give blivende og alvorlige symptomer fra centralnervesystemet. Man kan lade sig vaccinere mod sygdommen ( ialt tre indsprøjtninger). Vaccinen er dyr, og p.g.a. den begrænsede risiko for sygdommen, er der ikke anledning til at lade sig vaccinere blot for en almindelig turistrejse i et af de lande hvor sygdommen findes. Skal man derimod på jagt, eller vandreture i skovområder igennem længere tid (flere uger til måneder) i berørte områder, kan man overveje muligheden af vaccination.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 20.02.2023
Annonce