Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan forvinder lus i øjenbrynene?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit barn fik i november lus og nu har hun det igen, problemet er at hun udover at få det i håret som vi kan klare med klæmning og hedrin, også får dem i øjenvipperne. Vi kan ikke bruge lusemidler ved øjnene, det eneste vi kan er at pille dem ud med en pincet, hvilket hverken barn eller forældre bryder sig om. Lusene graver sig ned ved øjnene, så det er umulige at få fat i, og de kitter æggene fast på øjenvipperne. Der er ingen der rigtig kender til det at have lus i øjnene (apotek/læge) og vi ved ikke hvad vi skal gøre. Jeg har prøvet at smøre med vaseline, for at kvæle lusene, men det er svært at vurdere om det har nogen effekt.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Lus i øjenbrynene behandles bedst med specialshampoo, som også er effektivt ved infektion i og omkring øjenvipper, men præparaterne skal helst ikke indenfor øjenspalten. Vaseline er ok, men forskellige præparater med kokosolie er bedre. Begge typer behandling skader ikke øjeæblet, men vil svie hvis det opholder sig for længe på øjets overflade. Her kan man have gavn af en forbehandling med f. eks. viskotears, som lægger en beskyttende hinde på hornhinde og slimhinde, og eventuelt kan en efterskylning med f. eks. viskøse øjendråber være nyttig. Begge stoffer fås i håndkøb og er helt uskadelige.

Beskrivelsen kunne også peget på en infektion med DEMODEX FOLLICULORUM i vippernes hårsække, men de giver meget få gener og er næsten ikke til at udrydde. Det drejer sig således mest sandsynligt lus, men det kan kun afgøres af en øjenlæge ved hjælp af undersøgelse i den såkaldte spaltelampe, hvilket er fredeligt men giver stærkt lys. I det hele taget spiller alder og temperament ind ved behandlingsvalg, så tal med en øjenlæge, hvis ovenstående ikke kan accepteres af barnet -eller ikke hjælper.

Med venlig hilsen

Erik Krogh, overlæge, dr. med

Speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 08.03.2008
Annonce