Annonce

Passer min vægt til min højde?

Sørgsmål

Hej

Jeg er en pige på 15 år, som vejer 52 kg og er 168 cm høj . Min vægt er ved at drive mig til vanvid. Jeg føler mig så tyk selvom mine forældre, venner og ikke mindst familie siger, at jeg er så tynd. Jeg føler jeg har så store lår, at jeg sulter mig selv. Jeg er begyndt kun at spise lidt aftensmad, da mine forældre ikke skal vide noget om det. Jeg bliver dagligt så ked af, hvis jeg ikke har tabt mig eller hvis jeg er kommet til at spise lidt mere end jeg plejer. Jeg vil tabe mig mere, da jeg synes jeg er alt fortyk. Jeg vil så gerne høre om min vægt passer til højden.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Ja, din vægt passer til din højde. Faktisk er din vægt til den lave side. Men det er jo baseret alene på udregningen af dit BMI, Body Mass Index. BMI er en hurtig generaliseret måde at vurdere vægt kontra højde. BMI udregnes som vægt delt med højde2, og tager ikke højde for andre faktorer som f.eks. kropsbygning, muskelmasse, køn mm.

På dit spørgsmål lyder det som om at du er meget fokuseret på din vægt, og ikke din kropsbygning. Normal-området for BMI er mellem 20 og 25, din værdi er 18,5. Med en spinkel bygning kan det sagtens være normalt, men du skal være opmærksom på at din vægt ikke bør længere ned. I stedet tror jeg det er vigtigt for dig at du arbejder med din kropsbygning og ikke mindst kropsopfattelse. Forsøg at undgå at sætte det mål for dig selv at din vægt skal længere ned, men fokuser i stedet på at den ikke går op.

Med den vægt du har nu sammenholdt med dit ønske om at få vægten endnu længere ned, antyder for mig at du er i høj risiko for at udvikle en egentlig spiseforstyrrelse, hvis ikke du får den rette hjælp og støtte til at ændre din kropsopfattelse. Det lyder som om du ikke får den tilbagemelding fra dine omgivelser som du forventer, og jeg vil anbefale dig at tage kontakt til din egen læge som vil kunne hjælpe dig videre med henblik på at få den rette hjælp.

Med venlig Hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2021
Annonce