Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg have samleje trods jeg bliver vaccineret mod livmoderhalskræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er i gang med at få sprøjter mod livmoderhalskræft, og så har jeg lige nogle spørgsmål angående dem. Jeg tænkte på hvorfor det er man skal have 3? Er jeg beskyttet, når jeg har fået 1 eller skal jeg vente med samleje til jeg har fået alle 3?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit brev. Det er rigtigt, at vaccinen mod de virustyper, som typisk giver livmoderhalskræft, skal gives af tre omgange. Det sker for at stimulere immunforsvaret bedst muligt til at danne antistoffer. Det samme princip kendes fra visse af de almindelige børnevaccinationer (fx for mæslinger og røde hunde), som også gives flere gange. Du kan godt have samleje mellem vaccinationerne - men husk lige, at "sikker sex" (dvs. brug af kondom) er en god idé, hvis du vil beskytte dig mod andre sexsygdomme (fx klamydia, som vaccinen jo ikke beskytter imod) og uønsket gravitet.

Venligst,

Christian Graugaard, ph.d.

Speciallæge i sexologi

Sidst opdateret: 07.04.2008
Annonce