Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg ingen orgasme?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har det problem at jeg aldrig har oplevet at få en orgasme. Jeg har nu tilstrækkeligt mange gange prøvet, men uden hjælp. I starten troede jeg at det var fordi jeg ikke havde en fast kæreste og ikke kendte min partner godt nok. Men efter at have haft kæreste på i lang tid, er det endnu ikke lykkedes mig. I sidste uge oplevede jeg dog alligevel at få det jeg har hørt kaldes en sprøjte-orgasme, men uden at mærke noget. Det sprøjtede altså ud af mig og min partner sagde det var en sprøjte-orgasme, men jeg kunne ikke mærke noget. Fik ikke nogen orgasme. Mit spørgsmål er nu; Hvordan får jeg orgasme og hvordan kan det sprøjte som det var en sprøjte-orgasme uden at jeg egentlig fik en orgasme?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit brev. Orgasme er en kompliceret ting, og kroppen har desværre (eller måske: heldigvis) ingen "orgasmeknap", som virker hver gang. Evnen til orgasme afhænger helt af situationen, og er man anspændt, stresset eller nervøs, er det ofte svært. Der findes også visse lægemidler, som kan nedsætte både lysten og evnen til orgasme (men det ser ikke ud til, at sidstnævnte er relevant for dig). Det samme gælder, hvis man er meget hæmmet og genert - eller hvis man tidligere i sit liv har haft ubehagelige seksuelle oplevelser i form af grænseoverskridelser eller deciderede overgreb. Du skriver ikke så meget om dig selv, men jeg kan se, at du er ganske ung. Derfor vil jeg fortælle dig, at det langt fra er alle kvinder i din alder, der har prøvet at få orgasme. Men efterhånden som man lærer sin krop bedre at kende, udvikler man sig også seksuelt - og før eller siden oplever langt de fleste at få orgasme. Der findes vist ingen kvinder, som slet ikke er i stand til at føle seksuel nydelse. Jeg får fornemmelsen af, at du mest/kun taler om orgasme i forbindelse med samleje. Betyder det, at du godt kan få orgasme, når/hvis du onanerer? I så fald er du på rette vej. Onani er - foruden at være dejligt - en god måde at blive fortrolig med sin krop i ro og mag, og der findes flere gode bøger om kvinder og onani. Prøv fx at søge efter den amerikanske forfatter Betty Dodson på biblioteket - hun har skrevet meget om onani og orgasmer.

Det er straks sværere, når det handler om samleje. Dels kan man være anspændt, nervøs eller måske beruset - dels er det ikke sikkert, at ens partner forstår at kæle for én på en måde, man tænder på. Her er det vigtigt med ærlighed: Fortæl din partner (hvadenten han er løs eller fast), hvad du godt kan lide - eller vis ham det. Det kan godt kræve lidt overvindelse - specielt hvis man er den generte eller blufærdige type. Og du har helt ret: For mange kvinder er det lettere at få orgasme, når de er trygge ved deres partner og kender ham godt. Hvad angår "sprøjteorgasmen", har du ret i, at det er mærkeligt, at du ingenting følte. Var det i øvrigt en tryg og rar situation? Nød du at være sammen med fyren? Var du ophidset og våd omkring skeden? Eller var det hele kejtet, og følte du, at du blokerede? I så fald ligger forklaringen nok der. Jeg kan ikke forklare, hvorfor du ikke havde orgasmefølelse - men seksualitetens veje er nogle gange uransagelige, og også mænd kan opleve sædafgang uden vellystfølelse. Summa summarum: Jeg ved for lidt om dig, din aktuelle situation, din personlighed og din fortid til at kunne give dig et præcist svar. Men jeg er overbevist om, at det før eller siden vil lykkes dig at opleve en orgasme. Giv dig god tid og find ud af, hvordan du kan lide det, når du onanerer (prøv fx at bruge en vibrator eller eksperimentér med pornografi), og når du har sex med en partner. Hvad, der tænder dig. Hvordan du bedst slapper af og giver dig hen. Og sørg for at skabe en tryg og rar atmosfære, når du har sex med en fyr - og fortæl ham, hvad der ophidser dig, og hvordan du godt kan lide at blive stimuleret. Mange unge fyre er forbløffende uvidende om kvinders seksuelle anatomi og følelser, og de fleste vil synes, det er en befrielse, hvis I kan tale åbent om det. De fleste fyre bliver faktisk kun glade for lidt konstruktiv "instruktion". Går det helt galt for dig, kan du evt. tale med din læge om sagen. Eller skrive hertil igen.

Med venlig hilsen,

Christian Graugaard, ph.d.

Speciallæge i sexologi

Sidst opdateret: 07.04.2008
Annonce