Annonce

Findes der piller der øger kvindens sexlyst?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi er et ægtepar i starten af de 40 år. Vi har nogle sexsuelle problemer i vores parforhold. Min kones lyst til sex er meget lille for det meste overhoved ikke tilstede. Er der kommet nogle piller eller noget andet på markedet som er dokumenteret at det virker på kvindens manglende lyst til sex? Det har været og er et større stigende problem i vores parforhold.

Med venlig hilsen to spørgere

Svar

Kære Spørgere

Tak for jeres brev. Seksuel lyst er en kompliceret sag - den afhænger både af biologiske, psykologiske, sociale og samlivsmæssige faktorer. Desuden har nogle mennesker bare mindre lyst til sex end andre - og jeg får fornemmelsen af, at det forholder sig sådan for jer. At din kone altid har interesseret sig mindre for sex end dig. I hvert fald skriver du næsten intet om jeres baggrund: Hvor længe har I været sammen? Har I (små)børn? Har I travle arbejdsliv? Er I i øvrigt aktive, glade og uadvendte? Og vigtigst af alt: Hvordan har I det med hinanden uden for sengen? Fungerer ægteskabet, som det skal, eller er det haltende sexliv et symptom på mere grundlæggende konflikter og problemer? Er er trygge ved hinanden? Kan i være fortrolige sammen? Kan I grine sammen? Og husker I at give hinanden kærtegn og nærhed i dagligdagen? Det er vigtige spørgsmål.

Et utal af faktorer kan som sagt påvirke lysten til sex, og jeg håber, at jeres parforhold er så åbent og tillidsfuldt, at I stille og roligt - og uden pres og bebrejdelser - kan prøve at tale jer ind mod problemets kerne. Handler det bare om grundlæggende forskellige behov - eller er der ting i jeres dagligdag og samliv, som gør det svært for jer at være nære og intime med hinanden? Det er vigtigt at finde ud af, så det ikke ender med, at det er din kone alene, som har et problem. Dette er et fælles anliggende - og I kan kun løse det i fællesskab. Der skal to til en tango. Og måske synes din kone, at det er dig, der har for meget lyst til sex. Så først og fremmest vil jeg opfordre jer til at tage hul på emnet på en ordentlig måde - og en dag, hvor stemningen er god, og der er ro og fred i stuen. Fortæl hinanden, hvordan I har det, og hvad I tænker. Skriv det evt. ned på en seddel, hvis I har svært ved at få hul på samtalen. Føler din kone sig under pres - og har hun dårlig samvittighed over for dig? I så fald kan det gøre et lille sexbehov endnu mindre. Er jeres forhold druknet i hverdagens trummerum? Eller har I kendt hinanden så længe, at en vis kedsomhed har sneget sig ind? Er I trætte og nedkørte? Giver I jer tid nok til hinanden? Og prioriterer I samvær, kærtegn og intimitet højt nok? Det seksuelle bliver sjældent godt, hvis alt det "udenom" fungerer dårligt.

Så det er ofte et godt sted at begynde: At se jeres hverdag efter i sømmende. Måske skulle I i en periode aftale at kæle og hygge med hinanden i sengen uden at have samleje. Ofte kan skyldfølelse og præstationsangst gøre, at tingene går helt i baglås, og det kan ende med, at man slet ikke tør røre ved hinanden af angst for at skuffe eller sætte en kædereaktion i gang, man ikke selv kan kontrollere. En periode med "samlejeforbud" kan løsne op for den slags angst og misforståelser - og gøre det lettere for jer begge at give jer hen. Endelig er der dit spørgsmål vedrørende medicin: Nej, der findes ikke sådanne piller, men der vil formentlig komme "lyststimulerende" tabletter på markedet inden for de kommende få år. Dog er det vigtigt at undersøge de mulige årsager til den manglende lyst, før man begynder at indtage dyr medicin. For tænk nu, hvis hunden ligger begravet et helt andet sted - hvis problemerne kan løses uden en recept.

Held og lykke

Christian Graugaard,

Speciallæge i sexologi

Sidst opdateret: 08.03.2025
Annonce