Annonce

Hvad kan man gøre ved urinrørsforsnævring hos kvinder?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i 3 mdr. været syg. Det bliver værre for hver dag, og da jeg ikke får/har fået en ordentlig behandling hos læger, er jeg efterhånden også ved at køre ned psykisk. Jeg har det meget dårligt i mange dele af kroppen fra underliv og op - værst er det i siderne, under brystet, ryggen og så har jeg hele tiden kvælningsfornemmelser i halsen. Jeg har aldrig tidligere været meget syg andet end almindelig virus/influenza og har aldrig været indlagt på sygehuset. Af en eller anden grund føler jeg dog ikke, at jeg bliver taget alvorligt af nogle læger.

Jeg har for ca. 1 år siden fået oplyst hos en gynækolog, at mit urinrør var meget snævert, og jeg har i flere år ikke tisset ordentligt. Der kommer kun en tynd stråle ud. Gynækologen sagde, at jeg skulle have udvidet mit urinrør, men min læge frarådede mig en sådan operation og jeg har desværre lyttet til ham. Jeg har nu henvendt mig til gynækologen igen, for at høre om min sygdom kan have noget med urinrørsforsnævringen at gøre. Han har igen undersøgt mig, og har fortalt, at - det som han kan se (han kan ikke se hele urinrøret) er så snævert, at det næsten er lukket og det skal jeg have ordnet. Jeg har fortalt det til flere læger, men de vil ikke hjælpe mig. De siger urinrørsforsnævring ikke er noget, men uanset om det er det som er skyld i de symptomer jeg har, eller om det er noget andet, så vil jeg jo gerne undersøges, og det bliver jeg ikke. Jeg har ophobninger som man kan se foran på brystet (mellem halsen og brysterne) og omme i min nakke. Hvad kan det være for ophobninger? Hvorfor føler jeg, at det er som om, der er nogle, der prøver at kvæle mig. Det er meget ubehageligt.

Indimellem har jeg også ophobninger på armene og i lysken. Jeg har dagligt mange smerter, men jeg tager ikke noget mod det, da jeg jo ikke ved, hvad det skyldes. Kan mine symptomer skyldes urinrørsforsnævringen? Hvad kan disse ophobninger/hævninger være (de er meget tydelige) og hvorfor har jeg de kvælningsfornemmelser. Jeg har kun fået målt blodtryk og taget blodprøve for stofskifte, og det var ok. Ved I hvor man kan henvende sig, når man gerne vil undersøges, og henvises til diverse læger, der nu kan undersøge, de symptomer som jeg har. Min egen læge vil slet ingenting, så jeg føler mig lidt magtesløs. Jeg har hørt, at det er meget sjældent, at kvinder i min alder har urinrørsforsnævring. Kan det være derfor, jeg ikke bliver taget seriøs, eller fordi man ved for lidt omkring det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan slet ikke give dig svar på alle dine spørgsmål, da jeg er urolog (urinvejskirurg). Blot må jeg understrege, at der findes kvinder, der bestemt kan have gavn af en udblokning af deres urinrør. Der er ganske vist ikke tale om en forsnævring i urinrøret, som man ville kunne se det hos en mand, men måske er der tale om en for kraftig sammentrækning af lukkemusklen. Hvorom alt er, udfører man jævnligt en udblokning også hos kvinder og oftest med et godt resultat.

Imidlertid vil en specialist selvfølgelig ønske at undersøge dig først, før hun/han tager stilling til, om en udblokning er nødvendig. Så hvad det angår, synes jeg da bestemt, at din læge bør henvise dig til en urolog - enten en privat praktiserende eller på et sygehus. Kvinder, der har glæde af en udblokning, har næsten udelukkende symptomer fra urinblæren og med dårlig tømning. Alle de øvrige symptomer, du nævner, oplever jeg ikke hos sådanne kvinder. Så hvad der måtte ligge bag de symptomer, har jeg ingen forslag til, hvad er eller hvordan man kommer det nærmere. Jeg håber, du kommer videre med dine problemer.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologiske sygdomme

Sidst opdateret: 08.03.2025
Annonce