Annonce

Har man nogle erfaringer med Malarone i forbindelse med graviditet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lige været på ferie i Goa (Indien) med min kæreste i 16 dage, hvor jeg tog Malarone fra afrejse tidspunktet. Den sidste dag på ferien fandt vi lidt uventet ud af, at jeg er gravid. Jeg ved, at Malarone frarådes gravide, hvorfor jeg valgte at stoppe behandlingen, da jeg vurderede, at risikoen for malaria i Goa er forholdsvis lille. Var det mon en klog beslutning eller skal jeg starte behandlingen igen? Har undladt at tage Malarone i to dage nu. Jeg er desuden lidt bekymret for, hvilke skadelige effekter medicinen kan have haft på fosteret på nuværende tidspunkt. Har i følge mine egne udregninger spist det i ca. 4+5. graviditetsuge, hvilket så vidt jeg ved er nogle ret betydningsfulde uger i forhold til udvikling af hjerne og nervesystem. Har man på nuværende tidspunkt nogle erfaringer med Malarone tidligt i graviditeten? Håber at du kan besvare mine spørgsmål, da det er noget jeg tænker ret meget på, og som min egen læge ikke har den store viden om.

Mange hilsner en Spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver at du har taget malaria medicinen Malarone uden at vide at du samtidig var gravid. Jeg kontaktede for ca. 1 år siden den danske afdeling af medicinalfirmaet GSK, som fremstiller Malarone, og de var ikke vidende om, at der var registreret konkrete fosterskadelige bivirkninger for personer i samme situation som du selv. Malarone blev først indført i større stil fra ca. 1999 og der er derfor endnu ikke meget erfaring med stoffets mulige fosterskadelige virkninger i forbindelse med graviditet. Af samme grund er det, at man ikke tilråder at tage stoffet, hvis man er gravid. På et tidspunkt vil der naturligvis være nok indberetninger nok om kvinder, der som du selv har taget malarone uden at vide at de var gravide, så man udfra disse data kan sige noget med større sikkerhed.

Som det fremstår nu, er der ingen særlig grund til at være nervøs for fosterskadelige bivirkninger endsige tænke på abort af den årsag. Da alle tilfælde som dit eget har betydning for at blive klogere på Malarones ville jeg i dit tilfælde kontakte GSK i Danmark, som vil kunne sørge for at informationerne om graviditet og malarone bliver samlet og gjort op. GSK kan kontaktes på 36 35 91 00. Du standsede din forebyggende behandling med Malarone på feriens sidste dag. Normalt skal man for at få god beskyttelse af malarone tage stoffet 7 dage efter at man har forladt området med malaria risiko. Du har ret i at risikoen for malaria i Goa er begrænset, skønt der det sidste 1½ år har været nogle tilfælde af malaria fra Goa også blandt danske turister. Du skal derfor være særligt opmærksom på feber sammen med hovedpine og muskelsmerter (altså influenza-lignende symptomer) de næste tre måneder. Det er vigtigt i det tilfælde at få taget blodprøve til undersøgelse for malaria, hvis du får den slags symptomer, selv om du anser det for mest sandsynligt at det kunne være influenza.

Bedste hilsner

Sören Thybo

Speciallæege i tropesygdomme

Sidst opdateret: 08.03.2025
Annonce