Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor hurtigt skal der handles på et forstadie til hudkræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, fordi jeg har en mor på 63, der handler absurd langsomt efter at hun har fået konstateret et forstadie til hudkræft. Det er nu over en måned siden, at hun fik beskeden om, at de sår hun har på arme og ben skal ses som udtryk for risiko for kommende hudkræft. Hun har fået besked på at købe en tube med noget creme til 4.000kr, som skal påsmøres sårene på hendes evige meget lyse og sarte hud. Hun solbader aldrig og ser til tider gennemsigtig ud –også om sommeren.

Hun har endnu ikke fået fingrene i cremen, da hun afventer at kommunen skal give hende støtte til at betale den. Hun har altså gået en måned uden at handle. Jeg har opfordret hende til at handle med det samme og betale den første creme selv for så derefter at få støtte til efterfølgende køb. Hun afviser, og mit spørgsmål er: Hvor dum er ventetiden og hvor hurtigt bør der handles, når man får en besked, som hun har modtaget? Hun har celleforandringer og sår, der ikke vil hele, men har altså ikke hudkræft pt. Lægen kalder det et forstadie til hudkræft.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

De forstadier til hudkræft, som du nævner har ramt din mors arme og ben, forekommer udover disse områder især på håndrygge, i ansigt og hårbund. De sætter sig overvejende hos lysfølsomme personer. Den betegnelse, der benyttes af læger hedder aktinisk keratose. Den fortæller at solen har fremkaldt små forhornede områder. Hyppigheden er størst hos ældre og specielt hos soldyrkere eller hos personer med hyppigt udearbejde. Udviklingen fra aktinisk keratose til hudkræft af denne type er ofte en mangeårig proces.

Når man har fået konstateret forstadiet, skal man også se at blive behandlet; men at der er gået en måned spiller ingen rolle. Der er udover den foreslåede behandling mange andre muligheder for at blive af med et forstadium til hudkræft. Det kan være med skrab (curretage) suppleret med en let brænding (kaustik), med Laserbehandling, med frysninger eller simpelhen med kirurgi. Det kan således også gøres billigere end med de 4000,- kr.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 14.04.2008




Annonce