Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man have regnbuehindebetændelse uden at man kan se det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Startende vil jeg sige at denne henvendelse handler om et enkelt spørgsmål som jeg håber du/i vil besvare. Det drejer sig om regnbuehindebetændelse. Jeg ville gerne vide om man kan lide af regnbuehindebetændelse, og derigennem nedsat syn, uden at det på nogen måde kan ses fysisk på øjet? Altså at man har betændelses tilstanden i udbrud uden at der er det mindste ansporer af røde misfarvninger i øjet eller andre faktorer der indikerer betændelsen?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Regnbuehindebetændelse er en fællesbetegnelse for (ikke-bakterielle) betændelsestilstande i både den synlige regnbuehind, der omkranser pupillen, og den skjulte regnbuehinde (kaldet årehinden), der ligger bagved nethinden og forsyner denne med ilt og sukker. Det er desværre rigtigt, at navnlig årehindebetændelsen ikke behøver at give hverken symptomer (nedsat syn og smerter) eller ydre tegn på sygdom (rødt øje, tåreflod). Denne form optræder hyppigere hos mennesker, der lider af - eller er disponerede for - det man kalder autoimmune sygdomme som f. eks. leddegigt, diverse hudsygdomme og betændelsesagtige tilstande i blodkarrene, specielt de, der fører blodet fra hjertet (arterier).

Sygdommen kan derfor være nået ganske langt, inden den konstateteres og det er derfor, at f. eks. børn med leddgigt kontrolleres rutinemæssigt af øjenlæge en eller flere gange om året. Det er ikke ualmindeligt, at der kommer flere episoder af bagre regnbuehindebetændelse, hvorved risikoen for alvorlige og blivende komplikationer for synsfunktionen øges væsentligt. I modsætning hertil findes den regnbuehindebetændelse, der udelukkende rammer den forreste del; her er der som regel symptomer som beskrevet ovenfor, og patienten kommer derfor hurtigt i behandling. En forreste regnbuehindebetændelse er hyppigt en engangsforeteelse, der oftest helbredes af behandling med øjendråber uden de store problemer.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 08.04.2008
Annonce