Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har svært ved at få udløsning

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 35 år, der har svært ved at få udløsning, og der kan gå 3-4 timer inden jeg kommer. Jeg er i et forhold med en dejlig kvinde, og vi snakker om det og har prøvet forskellige ting og metoder, for at se om der er noget der virker, men desværre ikke. Min kæreste kan jo ikke holde til det i længden, og vi har så aftalt at det er hende der styrer hvor lang tid hun kan holde til det. Det er ikke fordi jeg ikke er tændt og det føles som om at jeg "kommer" flere gange, uden at miste rejsningen, men jeg sprøjter ikke. Vi er yderst aktive, 2-3 gange i døgnet, nogen gange mere, har vi samleje, hvor min kæreste er nødt til at holde en pause. Hvis vi har haft afbrud samleje 4-5 gange kommer jeg dog hurtigt. Kan i hjælpe med noget?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Forsinket sædafgang er et velkendt problem i sexologien - men årsagerne til problemet kan være mange. Visse lægemidler (for eksempel såkaldte "lykkepiller") kan gøre det vanskeligt at få sædafgang - og man kan også få problemer med udløsningen, hvis man er hæmmet/ utryg/ stresset eller tidligere har haft ubehagelige eller direkte traumatiske seksuelle oplevelser. Eller hvis man egentlig ikke har lyst eller har problemer i sit parforhold. Endelig kan lave niveauer af mandligt kønshormon (testosteron) i blodet gøre det svært at få sædafgang, men da vil problemet ofte ledsages af rejsningsbesvær. Ingen af delene lader til at være tilfældet for dig, og jeg har umiddelbart ingen god forklaring på dit problem.

Desuden kunne det være rart at vide lidt mere om dig og dit sexliv: Hvor længe har problemet bestået? Har det altid været sådan, eller er det noget nyt? Er det også et problem, når/hvis du onanerer? Er det et problem hver gang - eller kun når I har haft sex mange gange i træk? Hvordan er dit parforhold i og uden for sengen i øvrigt? Og er du generelt glad og tilfreds med dig selv, dit liv og din krop? I har jo sex ganske hyppigt - og som du ved, er det ikke ualmindeligt, at det tager længere tid at få udløsning for hver gang, man har haft sex. Kan det tænkes, at noget af problemet skyldes, at I har sex så ofte, at dit "system" så at sige ikke kan "følge med"? Måske kunne I som et eksperiment prøve at nøjes med samleje en enkelt gang om dagen? Eller måske springe en dag over i ny og næ? Samtidig beskriver du, at du undertiden kan få orgasme uden ledsagende sædafgang - og det er der faktisk en del mænd, som kender til. I nogle tilfælde skyldes fænomenet, at sæden fejlagtigt løber tilbage mod blæren i stedet for ud mod urinrørsåbningen - men i de fleste tilfælde er der ingen god forklaring.

Nogle mænd er glade for de "tørre" orgasmer - og i såkaldt "tantrisk sex" træner man sig faktisk for at opnå orgasme(r) uden sædudtømning. Summa summarum: Med de foreliggende oplysninger er det umuligt for mig at komme dit problem nærmere, men 3-4 timer er længe at have sex, før man kommer. Det er rigtig dejligt, du har et åbent forhold til din kæreste, men jeg synes alligevel, du bør søge professionel hjælp for bedre at få afdækket baggrunden for dit problem. Jeg synes, du skal begynde med at tale med din egen læge om sagen. Vedkommende har måske forstand på sexologi - eller ved i hvert fald, hvilke henvisningsmuligheder, som findes i dit lokalområde. Du er også velkommen til at skrive igen, hvis tingene går i hårknude.

Held og lykke

Christian Graugaard, læge, ph.d.

Sidst opdateret: 08.04.2008
Annonce