Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har I gode råd om kost, når man er sarkoidosepatient under prednisolon-behandling?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har læst flere steder, at tilskud af fiskeolie/omega-3 fedtsyrer kan være gavnlige i forbindelse med en sarkoidose-venlig livsstil. Er dette korrekt? Ligeledes vil jeg gerne være sikker på, hvorvidt disse tilskud indeholder d-vitamin, da dette jo vil være problematisk i forbindelse med forhøjet blodkalk. Har i iøvrigt gode råd om kost, når man er sarkoidosepatient under prednisolon-behandling?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Sarkoidose er en såkaldt systemisk sygdom, dvs. den kan påvirke alle organer og alle typer væv i kroppen. Det hyppigste organ, som rammes af sarkoidose, er lungerne, og stort set alle sarkoidosepatienter har lungesymptomer. Årsagen til sarkoidose er ukendt, og derfor findes der heller ikke nogen egentlig behandling, fraset symptomatisk behandling af de enkelte symptomer. Kostens betydning for sarkoidose er ikke klarlagt entydigt, og betydningen af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, de såkaldte essentielle fedtsyrer, er ukendt. Der foreligger ingen undersøgelser, der kan underbygge, at disse fedtsyrer skulle bedre sygdommen.

Til gengæld er det påvist, at cellerne i lungerne er dårligere til at omsætte de essentielle fedtsyrer, men betydningen af dette kendes ikke. Det er derfor ikke muligt for mig at anbefale hverken til- eller fravalg af et sådan kosttilskud i forhold til din sarkoidose. Du skal som sarkoidosepatient ganske rigtigt begrænse indtaget af kalk, og bør derfor altid se på indholdsfortegnelsen, hvis du vælger at spise kosttilskud. Indholdet af de forskellige stoffer varierer utrolig meget, og det er umuligt at sige noget generelt herom. Grunden til, at du skal undgå kalk, er, at sarkoidose-elementerne udskiller en stor mængde aktivt D-vitamin, som påvirker kroppens indhold af kalk. Et højt niveau af kalk i blodet kan medføre muskelsymptomer og en øget produktion af nyresten, da kalk udskilles gennem nyrerne.

Prednisolon er en behandling, som ofte giver fantastiske resultater ved behandling af sarkoidose, og ligeså godt et præparat, det er, ligeså mange bivirkninger kan det desværre give. Den bivirkning, som generer de fleste mest, er det såkaldte måne-ansigt, hvor ansigtet hæver op og bliver rundt som månen. Derudover kan prednisolon-behandling medføre sukkersyge og knogleskørhed, og du bør derfor regelmæssigt gå til kontrol hos din egen læge, og der kan også blive tale om forebyggende behandling, hvis du skal behandles med prednisolon i længere tid.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.09.2008
Annonce