Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg få gjort noget ved min skelen, selvom jeg ikke kan se på mit øje?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik børnegigt af skoldkopper som 6-årig, det fik jeg grå stær af på venstre øje, som jeg fik opereret væk. Så fik jeg en kontaktlinse, sådan en speciallavet en. Efter noget tid forsvandt mit syn igen, og min øjenlæge dengang sagde, jeg bare var pibet. Efter nogle år uden syn på venstre øje fik jeg så konstateret grøn stær, og at jeg ville være blind på det øje resten af mit liv.

For nogle år siden begyndte jeg så at skele på det blinde øje, den gang var det dog ikke så slemt, da var det kun når jeg var træt. Her det sidste halve til hele år er det dog blevet værre, jeg skeler (meget) til venstre side, 99% af mine vågne timer. Folk er begyndt at ligge mærke til det og kommer med spydige bemærkninger, og de går mig på. Både fordi folk gør nar af det, selv voksne mennesker, men også fordi det ser helt skørt ud, da mit venstre øje også er begyndt at blive meget lyst grønt (har ellers meget brune øjne). Dertil kommer mit spørgsmål, kan jeg få gjort noget ved min skelen, selvom jeg ikke kan se på mit øje? Og hvis jeg kan få gjort noget ved det, hvad er det så?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er ikke ualmindeligt, at et blindt eller svagtseende øje begynder at skele. Det skyldes, at du ikke har det gode samarbejde mellem to ligeværdige øjne, der benævnes som "samsyn", således er det jo ikke muligt for dig at se tre-dimensionelt, men generelt lærer unge mennesker hurtigt at klare sig uden et samsyn, - jeg gætter på, at du ikke har besvær med afstandsbedømmelser.

Skelen af den type kan kun behandles med operation, og man bruger akkurat samme teknik som ved et seende øje. Operationen er teknisk enkel at udføre og kan godt gøres i lokalbedøvelse. Problemet med et tilfælde som dit er, at holdbarheden ikke er så god, som hvis det drejede sig om et seende øje. Det vil sige, at dit øje kan risikere at glide ud igen efter kortere eller længere tid. Man kan så operere igen, men for hver gang bliver resultatet en lille smule mindre forudsigeligt. Det gælder derfor om, at klare sig med så få operationer som muligt, men jeg synes bestemt at din situation indbyder til, at du bliver vurderet af en øjenlæge, der arbejder sammen med en skeleterapeut (ortoptist), som kan måle muskelstyrken på dit blinde øje og vejlede mht., hvor omfattende operationen skal være.

Man skal nok i dit tilfælde operere på to af de fire lige øjenmuskler, og det ville måske være klogt at flytte "lidt for meget", så du kommer til at skele en smule indad i hvert fald i starten, - så er der noget at give af, og indadskelen i mild grad er ikke så kosmetisk skæmmende som udadskelen. Jeg synes, du skal ringe til den nærmeste hospitalsøjenafdeling og spørge til deres service på dette felt. I nogle tilfælde kan en praktiserende øjenlæge have en særlig interesse i skelen og har så en ortoptist tilknyttet sin klinik, og det vil du så blive oplyst om.

Med venlig hilsen

Erik Krogh,

Speciallæge i øjensygdomme, dr. med

Sidst opdateret: 02.09.2008
Annonce