Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan foregår en fjernelse af en visdomstand når den ikke er kirugisk?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg står og skal til at rejse her til september. Jeg har fået fjernet min ene visdomstand i undermunden da den kom ud og den anden er ikke vokset frem endnu. Dog har de 2 i overmunden vist sig at have cariesinfektion, og min tandlæge har sagt de skal ud på et tidspunkt da det ikke kan betale sig at bore i dem. Dette er jeg også indforstået med. Men ville det være en god ide at få fjernet begge to ud inden afrejse eller burde jeg vente til jeg kommer hjem 2 måneder senere? Hvis ja til inden, hvordan foregår en fjernelse af en visdomstand så når den ikke er kirugisk? jeg har hørt forskellige metoder, nogen bruger en tang men andre har fået et stykke metal snor agtigt rundt om tanden og fået den vrikket løs? Og sidst men ikke mindst indeholder et sådan indgreb smerter?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis dine visdomstænder i overkæben allerede er dømt ude, synes jeg lige så godt du kan få dem trukket ud inden du rejser. Det er jo sådan med cariesangreb, at der ikke er nogen direkte forbindelse med angrebets størrelse og mulige smerter. Det skal forstås på den måde, at selv meget små cariesangreb kan give voldsomme smerter, mens et meget dybt angreb slet ikke behøver at give nogen gener.

En tandudtrækning af visdomstænder foregår normalt ved, at man først løsner tanden med en slags vægtstang af stærkt stål, hvorefter tanden fjernes tanden med en tang. Tandudtrækning af visdomstænder i overkæben er normalt kun forbundet med meget få gener. Når bedøvelsen har fortaget sig, kommer der sjældent egentlige smerter, men området vil være ømt i en uges tid.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 11.08.2008
Annonce