Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan revner i mundvigen være svamp?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nu i 3 uger haft det problem, at huden i begge mundviger revner hver gang jeg åbner munden meget. Der er ingen sår, men det gør bare ondt hver gang. Det minder mig om engang jeg havde et tilsvarende problem mellem lilletåen og den næste tå. Dengang klarede jeg det med hyppig vask og at holde det tørt. Kan det passe, at man kan få en slags svamp kun lige i højre og venstre mundvig uden at det er noget i munden? Skal det behandles?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Revner i mundvige er ingen sjældenhed. I lægesproget har det navnet rhagader. En hyppig årsag er tør hud, hvilket der kan være mange grunde til. Nogle er født med en tør hud, andre får hudlidelser med tør hud og atter andre får medicin der medfører tørhed. Ældre, som du jo ikke hører til, kan få rhagader, når en protese ikke længere passer. Der er også patienter, der på grund af bestemte hudsygdomme danner en stramning af mundåbningen, som kan give problemer.

En beskeden tørhed kan klares med cremer eller salver, som der findes en lang række af. Hudlæger vil ofte kunne give en god vejledning. Foruden det anførte har du helt ret i, at har man først fået revner i mundvige, får man ikke sjældent svamp i revnen, hvilket forværrer tilstanden. Svampen hedder candida, som er en gærsvamp. Lægen kan give recept. Er tørheden et led i et eksem skal svampemidlet være knyttet til et kombineret svampe- og eksemmiddel.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 11.08.2008
Annonce