Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er jeg som mand berettiget til at få lavet en gentest for at se, om jeg er bærer af BRCA-2-genet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit spørgsmål drejer sig om genet BRCA-2, og hvorledes jeg som mand er berettiget til en forundersøgelse. Grunden til, at jeg er en smule bekymret, er, at mit søster 2002 i en alder af 29 fik konstateret brystkræft. Det blev dengang klarlagt, at min fader var bærer af genet BRCA-2, og min søster havde arvet genet. Jeg har derfor i nogen tid spekuleret på, om jeg selv skulle få undersøgt, om jeg er bærer af genet. Helt nøjagtigt har jeg tænkt over det, siden det kom frem, at genet er i familien. Jeg er så kommet frem til, at det absolut ikke gør noget at være beredt og vil derfor gerne undersøges. Men så kommer spørgsmålet: Er jeg som mand beretiget til at få lavet en undersøgelse/gentest? Jeg har været ved at læse om genet på nettet og er her kommet frem til, at genet som regel medfører brystkræft eller æggestokkræft, hvilket hovedsagligt rammer kvinder. Men som jeg også er kommet frem til, er BRCA-2 ikke direkte årsag til bryst eller æggestokkræft.

Genet gør, at kroppens evne til at reparere nyopståede kræftceller svækkes. Det må vel derfor også betyde, at jeg ligger i en risikogruppe - selv som mand? Det skal måske også lige nævnes, at der er flere personer på min fars side, der har haft kræft. Min farbror døde af kræft. Min faster døde af brystkræft som 45-årig. Min fader havde hudkræft på læberne for en halv snes år siden. Og så er der min søster, som fik konstateret brystkræft som 29, faktisk allerede som 28 årig, da de overså det første gang, de lavede en mamografi. Desuden har min moder og hendes broder også haft kræft. Men her er der ikke fundet noget releteret gen. Men nu skal jeg ikke gøre historien længere end nødvendigt. Som sagt er jeg kommet til den konklusion, at jeg gerne vil vide, om jeg ligger i risikogruppen, og i så fald, muligvis kan gøre noget ved det. Og da jeg flytter tilbage til Danmark til jul efter 3 år i udlandet, vil jeg gerne have fortaget undersøgelse ligeså snart, jeg kommer hjem. Jeg vil derfor så vide, om jeg kan have krav på en sådan undersøgelse/gentest. I og med, at genet er i familien. Har forsøgt at søge på nettet men synes ikke, jeg er kommet frem til noget konkret. Håber derfor i kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Arvelig brystkræft udgør en lille andel af det samlede antal brystkræft-tilfælde. I størrelsesorden 5-10% af brystkræft-tilfælde kan tilskrives arvelighed. Sygdommen forekommer i sagens natur primært hos kvinder, men mænds brystvæv er principielt opbygget på samme måde som kvinders og dermed også potentielt i fare for sygdommen. Brystkræft er dog en uhyre sjælden sygdom hos mænd, og i Danmark diagnosticeres mellem 10-30 tilfælde årligt. Der kendes i dag flere typer af gen-mutationer, altså ændringer i arvemassen, som kan give ophav til brystkræft.

Af dem er BRCA-2 et af de mest kendte og et af dem, der giver ophav til flest arvelige tilfælde af brystkræft. Det kan også disponere til brystkræft hos mænd, og noget tyder også i retning af, at det kan spille en rolle ved prostata-kræft. Du beskriver meget detaljeret, hvordan brystkræft forekommer hos indtil flere familiemedlemmer, og da man også har fundet BRCA-2-genet hos disse familiemedlemmer, er der ikke tvivl om, at det er den arvelige type af brystkræft, som findes i din familie. Du har ret til genetisk rådgivning, og du skal bede din læge henvise til klinisk genetisk afdeling, hvor de vil være behjælpelige med at kortlægge sygdommen i din familie og undersøge dig for risikofaktorer. Det vil være en stor hjælp for denne afdeling, hvis du har så mange og så detaljerede oplysninger som muligt om de berørte familiemedlemmer, herunder personnumre.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.10.2008
Annonce