Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan bakterier fra tanden forgifte kroppen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til jer, fordi jeg er nervøs for min kones helbred. Hun har en rodbehandlet tand, som nu er helt sort og rådden, hun har ikke været ved tandlæge i mange år, og jeg vil mene, at hun lider af tandlægeskræk. Samtidig med, at tanden er blevet markant (hurtigt) værre, så er hun også blevet syg, med influenzalignende symptomer. Min bekymring går på, om bakterier fra tanden kan forgifte kroppen og give disse symptomer, og om den kan smitte de øvrige friske tænder?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er rigtig dårligt at gå rundt med en kronisk tandrodsbetændelse, som din kone meget vel kan have. En rodbehandlet tand bliver nogle gange sort med tiden uden at det dog betyder, at der er nogen form for infektion. Men infektioner omkring tænder kan bestemt påvirke ens almenbefindende - dog ikke egentlig smitte andre tænder. Under alle omstændigheder må du få din kone overtalt til at komme til tandlæge - det dur ikke at hun evt. går rundt med en kronisk tandinfektion, som påvirker hendes almenbefindende. Alle tandlæger har patienter med tandlægeskræk, så hvis blot din kone forklarer, at det er et problem for hende at gå til tandlæge, vil tandlægen helt sikkert gøre sit bedste for at give hende den mest skånsomme behandling.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 02.09.2008
Annonce