Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er forskellen på Klorokin, Paludrine og Malarone?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg rejser til Nordindien (hovedsagligt Rajastan samt Delhi og Varanasi) i to uger i oktober. I den forbindelse har jeg fået en recept på malariapiller hos lægen. Ifølge hende skal jeg tage Klorokin (Ercoquin) + Paludrine. Da jeg søgte efter disse lægemidler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, fremgik det, at produktet Paludrine er udgået. Jeg kan da også se, at jeg har fået et brev med hjem, hvoraf det fremgår, at lægen har speciel dispensation (eller sådan forstår jeg det) til at udstede recepter på dette produkt. Jeg er dog lidt bekymret over grunden til, at dette produkt er udgået. Har det vist, at der er nogle uheldige bivirkninger ved produktet, eller at det ikke længere er effektivt? Min veninde (som skal rejse sammen med mig) har en fået recept på Malarone fra en anden læge. Hvad er forskellen på Klorokin (Ercoquin) + Paludrine og Malarone?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

De fleste steder i Indien er faren for alvorlig malaria (Falciparum malaria) lille. De steder, hvor der for nylig har været rapporter om malaria blandt rejsende, er Goa og nordlige samt sydlige Orissa. I det nordlige Indien er malaria risikoen meget mindre i den kolde årstid.

Paludrine (proguanil) har været på markedet i ca. 50 år og er gennemprøvet, meget sikkert, med relativt få bivirkninger, oftest i form af generende men ellers ufarlige sår i mundhulen. Desværre kan stoffet ikke bruges mere i Afrika på grund af resistens. I Indien er der stadig en plads for præparatet i kombination med klorokin (eller for den sags skyld det nævnte Ercoquin). Imidlertid koster det medicinal firmaerne relativt store beløb at have et stof indregistreret, og er markedet dårligt (som med paludrine, der nu ikke længere er til nytte for rejsende i Afrika), lader de stoffet afregistrere. Læger kan søge tilLægemiddelstyrelsen om at have lov til at bruge stoffet alligevel, som du har erfaret. Klorokin og paludrine er væsentligt billigere til lidt længere rejser end Malarone, og er i Indien tilstrækkeligt de fleste steder.

Med venlige hilsner

Søren Thybo

Speciallæge i tropiske sygdomme

Sidst opdateret: 30.09.2008
Annonce