Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har dysreguleret diabetes og magter ikke min sygdom, hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 16 år om en måned. Jeg har haft diabetes i snart 9 år, men det har aldrig været reguleret ordentligt. Jeg bekymrer mig næsten om mit helbred hver dag, og jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre. Jeg har tit hovedpine, i gennemsnit er det nok hver anden dag. Jeg kan heller ikke huske hvornår jeg sidst har haft min menstration, hvilket bekymrer mig i høj grad.

Jeg føler ikke min mor kan hjælpe mig, fordi jeg bare bliver sur på hende, og grunden til jeg bliver sur er fordi jeg føler mig svigtet, da min forældre blev skilt et år efter jeg fik diabetes, så jeg føler at jeg selv har haft ansvaret lige siden. Skilsmissen har resulteret i, at jeg har fået en masse dårlige vaner som jeg ikke kan slippe af med, selvom jeg så inderligt gerne vil. Men jeg vil i hvert fald gerne vide hvor alvorligt det med min menstruation er og hvad det skyldes jeg ikke får, udover at det er fordi mit blodsukker er for højt! Håber jeg kan få nogle gode råd. Jeg er en genert pige som ikke er ret god til at spørge min egen læge, selvom jeg også gerne vil det.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som om du er kørt rigtig fast i et liv med en alvorlig kronisk sygdom hvor du ikke føler du har den opbakning der skal til for at klare dig. Det er vigtigt du finder den opbakning, enten via din øvrige familie, eller via din egen læge – også selvom det er svært for dig at spørge! Jeg fæstner mig ved at du faktisk føler et stort ansvar for din sygdom, men blot ikke magter at tage ordentlig hånd om den. Noget som er meget almindeligt for den aldersgruppe du befinder dig i. Dit helbred har formentlig ikke taget skade af at du ikke har passet din sukkersyge ordentligt de sidste par år, men der er ikke tvivl om at det vil tage skade hvis ikke du begynder at passe på dig selv.

En dårligt reguleret sukkersyge kan godt være årsag til udeblivende eller uregelmæssig menstruation, men der kan være mange andre årsager. Den væsentligste at nævne når du har diabetes, er polycystisk ovariesyndrom, PCO, som optræder hyppigere hos kvinder med diabetes. Det er en forstyrrelse i hormonbalancen der især viser sig ved uregelmæssig menstruation og uønsket hårvækst. Det ses dog især hos overvægtige kvinder, men kan også optræde hos normalvægtige. Din egen læge kan hjælpe dig med at blive udredt for dette. Din problemstilling er ikke nem at besvare ud fra de relativt sparsomme oplysninger som dit spørgsmål indeholder. Du skal snarest muligt overvinde dig selv og tage kontakt til din egen læge – tag gerne en veninde med som kan støtte dig hvis du syntes det er svært. Der findes en række muligheder for at du får den hjælp du skal bruge, så ikke du står alene med ansvaret for din egen sygdomsbehandling.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2009
Annonce