Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter på 5 år får "knuder" i forbindelse med blå mærker, hvad skyldes dette?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min datter på 5 år, som er en meget aktiv pige, slår sig ind imellem og får blå mærker på arme og ben. Senest har hun i børnehaven fået et blåt mærke på armen, som er meget hårdt nedenunder, nærmest som en knude. Dette er sket en enkelt gang før, og "knuden" forsvandt. Hun har aldrig tidligere ved blå mærker haft disse "knuder". Jeg var i dag hos egen læge i forbindelse med hendes 5-års-vaccination, og lægen tilså denne knude/blå mærke, men jeg fik ikke rigtigt noget svar på, hvorfor denne knude opstår.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål vedrørende "knuder" i forbindelse med blå mærker hos din datter. På det, du beskriver, er jeg næsten sikker på, at den knude, du beskriver, er en blodansamling i underhuden, som er opstået i forbindelse med, at din datter slog armen ret hårdt. Så kommer der både en blødning i huden, og det giver det blå mærke, og en blødning i underhuden, og det danner den knude, du beskriver. En sådan knude er ufarlig og vil forsvinde af sig selv i løbet af et par uger, og den er oftest øm nogle dage eller eventuelt en lille uge. Der kan også komme en knude, som ligger i forbindelse med knoglen (dvs i knoglehinden), eller eventuelt i en muskel, som ligger lige under det blå mærke, hvis man slår sig kraftigt. Sådanne knuder er blodansamlinger og vil også være ømme i nogle dage, og de vil også forsvinde af sig selv.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 25.11.2008
Annonce